G7 traži način da obuzda Kinu i Rusiju

Dodajte komentar

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida sastali su se juče u Hirošimi, težeći bližoj saradnji suočeni sa usponom Kine i nepredvidivošću Rusije koje vide kao prijetnje poslijeratnom poretku.

Dvojica lidera su se sastali uoči trodnevnog samita Grupe sedam (G7) koji danas počinje u Hirošimi, prvom gradu koji je sravnjen sa zemljom u napadu atomskom bombom, ističe agencija Rojters.

Članovi G7, koja takođe uključuje Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Italiju i Kanadu, sve su više zabrinuti zbog ekonomskih politika Kine koje smatraju prisilnim i zbog njene brze akumulacije osjetljive tehnologije – kao i zbog kontinuiranih ruskih prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Međutim, direktno rješavanje ovih pitanja nije lako, kazali su zvaničnici država članica G7 u privatnim razgovorima za britansku agenciju, naročito imajući u vidu veliko oslanjanje zapada na Kinu, drugu po veličini svjetsku ekonomiju, kao na trgovinskog partnera i u pojedinim slučajevima kao na proizvodnu bazu.

”Međunarodna zajednica je na istorijskom raskršću”, kazao je premijer Kišida u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Bajdenom koji je trajao više od sat vremena.

Samit će biti prilika za članice G7 da pokažu svijetu svoju posvećenost “slobodnom i otvorenom međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava”, kazao je Kišida u govoru koji djeluje da je upućen Rusiji i Kini.

Japan, mada dugogodišnji kupac ruske nafte, podržao je sve sankcije G7 nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Ta vojna akcija je takođe izazvala bojazni među Japancima da bi se Kina mogla osmjeliti da preduzme akciju protiv susjednog Tajvana, ukoliko Rusija ne bude zaustavljena.

Grupa sedam će djelovati kako bi pooštrila sankcije Rusiji i spriječila je da zaobiđe kaznene mjere koje su već na snazi, kazao je u četvrtak njemački lider Olaf Šolc.

Na putu za Japan, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven kazao je novinarima da će SAD predstaviti paket sankcija zajedno sa saopštenjem G7 koji će se usredsrediti na temu sprovođenja kaznenih mjera Rusiji.

Kišida je kasnije kazao da su se on i Bajden dogovorili da nastave “stroge sankcije protiv Rusije kao i snažnu podršku Ukrajini”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružiće se u nedjelju jednom zasjedanju G7 preko video-linka, kazao je Kišida. Rojters navodi da je bilo spekulacija da bi Zelenski mogao stići u Hirošimu, ali je Kišida kazao da, mada je svjestan da je bilo priče o tome, raspored je “isti kao što je i najavljeno”.

Kišida i Bajden takođe dijele stav o važnosti zaštite strateških tehnologija, kazao je portparol japanske vlade.

Ranije juče, Kišida se sastao sa šefovima nekih od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju čipova, tražeći od njih da više investiraju u Japan i na taj način je poslao jasan signal o sve dubljem bezbjednosnom značaju napredne tehnologije i lanaca snabdijevanja u G7.

Kišida je poručio direktorima da će stabilizovanje lanaca snabdijevanja biti jedna od tema razgovora.

”Veoma sam zadovoljan zbog vašeg pozitivnog stava prema investiranju u Japan, i želio bih da cijela vlada radi na daljem širenju investicija u Japanu i na podršci industriji poluprovodnika”, kazao je Kišida.

Jedan zvaničnik iz ministarstva industrije kasnije je kazao da Kišida želi da njeguje saradnju u cilju jačanja lanaca snabdijevanja u oblasti poluprovodnika, dok je ministar Jasutoši Nišimura kazao da će Japan opredijeliti 9,62 milijarde dolara iz dodatnog budžeta za prošlu fiskalnu godinu za podršku industriji čipova.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *