easyJet smanjio gubitak, očekuje dobru ljetnu sezonu

Dodajte komentar

Britanski lowcoster easyJet izvijestio je da je smanjio gubitak u prvoj polovini poslovne godine i najavio dobre rezultate u ljetnoj sezoni, istaknuvši visok stepen rezervacija, više cijene karata i poboljšano poslovanje s odmorima.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s martom, tradicionalno slabijem u poslovanju avioprevoznika, easyJet je poslovao s gubitkom prije poreza od 411 miliona funti, manjim za 25 posto nego u istom razdoblju 2021/2022. poslovne godine.

Kompanija postupno uvodi nove letove nakon pandemije covida 19, a u četvrtak je objavila da će u ljetnom tromjesečju njeni kapaciteti dosegnuti pretpandemiski nivo.

Potražnja za odmorima naglo je porasla u ovoj godini i easyJet je potvrdio smjernice prema kojima bi prihod po sjedalu, pokazatelj cijene karata, trebao u razdoblju od aprila do juna biti veći za 20 posto nego prošle godine.

Naglasili su da su proširili popis destinacija na grčka ostrva i uvrstili u raspored dodatne letove za Lisabon. Potvrdili su i dobar razvoj poslovanja s organizacijom odmora, pokrenutog 2019. godine, i najavili da će uskoro nuditi putovanja iz Švajcarske.

Glavni evropski avio prevoznici, uključujući Ryanair, Lufthansu i IAG, vlasnika British Airwaysa, ističu snažne ljetne rezervacije, koje po njima pokazuju da je građanima putovanje i dalje prioritet, uprkos visokoj inflaciji.

Među negativnim faktorima izdvajaju moguće štrajkove, posebice kontrolora avio saobraćaja u Francuskoj, navodi Reuters.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *