Vlada ne razmatra kupovinu akcija Instituta od Rakčevića

Dodajte komentar

Država trenutno ne razmatra mogućnost otkupa akcija od bilo kojeg akcionara u Institutu “Simo Milošević”, izjavio je za “Dan” ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Dan” je pitao Damjanovića da li bi država bila zainteresovana da uđe u pregovore o otkupu 27,4 odsto akcija biznismena Žarka Rakčevića u Institutu “Igalo” i tako stekne dvotrećinsko vlasništvo u državnom preuzeću, kao što je nedavno bio slučaj sa Lukom Bar.

-Imajući u vidu veliki gubitak Instituta “Simo Milošević” i loš poslovni bilans, država u ovom trenutku nije zainteresovana za dvotrećinsko vlasništvou Institutu, jer se ovdje radi upravo o suprotnom slučaju u odnosu na Luku Bar, kazao je Damjanović.

Ukoliko, kako je naveo, bude razmatrana mogućnost otkupa akcija, biće obezbijeđena neophodna sredstva budžetom.

S obzirom na to da je dug Instituta preko 30 miliona eura, Dan je Damjanovića pitao i da li je državi isplativo da preuzima dvije trećine vlasništva ili je bolja opcija da raspiše novi tender za prodaju 56,5 odsto akcija državnog preduzeća.

U Vašem pitanju je upravo sadržan i odgovor. Upravni sud je naložio državi da završi tendersku proceduru nezakonito okončanu prije tri godine, koju smo završili na zakonit način. Veliki problem Instituta može se upravo riješiti pronalaženjem kredibilnog partnera kako bi se u javno-privatnom partnerstvu Institut ponovo pozicionirao kao perspektivna i održiva kompanija okosnica zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, poručio je Damjanović.

Dan je kontaktirao Damjanovića iz razloga što je prošle sedmice na sjednici Skupštine opštine Herceg Novi spomenuto da je Rakčević voljan da proda 27,4 odsto akcija Instituta koje je polovinom 2018. godine kupio za 2,83 miliona eura. Spomenuli su i da bi akcije prodao za oko šest miliona eura.

Žarko Rakčević, koji je nakon kupovine akcija, zajedno sa češkom firmom Filibert htio da privatizuje Institut, kazao je za “Dan” da je spreman za bilo koju opciju koja je racionalna i koja će biti u pravcu da preduzeće ne ode u stečaj.

-Prije nekoliko mjeseci sam upozorio, kao ekonomista i privrednik, da realno prijeti opasnost od stečaja. To je najgora varijanta za zaposlene, državu kao većinskog, mene kao manjinskog akcionara i Crnu Goru. Spreman sam i za opciju da prodam akcije i ta transakcija je moguća na berzi, rekao je Rakčević.

On je istakao da su njegova firma Vile “Oliva” i Filibert bili spremni da plate 10 miliona za 56,5 odsto akcija države, da preuzmu polovinu obaveza Instituta, odnosno 15-17 miliona duga, te da investiraju 35 miliona eura i dovedu sve objekte do nivoa od četiri zvjezdice, ali da od države nisu dobili odgovor. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg su propali pregovori sa tenderskom komisijom Savjeta za privatizaciju, a o čemu je “Dan” prošle sedmice informisao javnost.

Komentarišući cifru od šest miliona, kazao je da se cijena akcija, ukoliko bi ih prodao, i kreće oko te sume, s obzirom na inflaciju u prošloj godini od 17 odsto i uopšte inflaciju od 2018. godine.

Institut “Igalo” je u finansijskim problemima odavno, a situacija se pogoršala poslednjih mjeseci, u kojima je račun firme gotovo stalno u blokadi.

Vlada je dosad imala nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije Instituta “Igalo”.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *