Godišnja stopa inflacije 8,6 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na mart, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na isti mjesec prošle godine cijene su u prosjeku porasle 8,6 odsto.

Podsjetimo, godišnja stopa inflacije u januaru je iznosila 16,20 odsto, u februaru 15,10 odsto, a u martu 10,50 odsto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama odjeća, povrće, cipele i ostala obuća, meso, stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smještaja, vazdušni prevoz putnika i voće.

Potrošačke cijene u periodu su u periodu od januara do aprila u poređenju sa istim periodom lani u prosjeku porasle 12,5 odsto.

– Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje u aprilu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 4,2 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, restorani i hoteli 0,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto – naveli su iz Monstata.

Pad cijena zabilježen je u grupama zdravlje 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,3 odsto, prevoz 0,9 odsto, ostala dobra i usluge 0,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, Komunikacije 0,1 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

(Monstat)

Check Also

Popa: “Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa podržala IRF-ov program razvoja liderki za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.