Warren Buffett prodaje udjele u dvije banke, kladi se na Bank of America

Dodajte komentar

Warren Buffett je u prošlom kvartalu smanjio izloženost prema još dvije banke dok je povećao svoju udio u Bank of America ( BAC) i kupio nove dionice Capital One ( COF ).

Investicioni konglomerat milijardera Berkshire Hathaway prodao je 1,4 milijarde dolara svojih preostalih udjela u banci Bank of New York Mellon  i regionalnom zajmodavcu Minneapolisa US Bancorp.

“Čudotvorac iz Omahe”, prodao je veliki dio Berkshireovih udjela u američkim bankama između 2020. i 2022., nekoliko mjeseci prije kraha u bankarskom sistemu koji je počeo sredinom marta.

Ovaj 92-godišnji investitor je tokom decenija igrao ulogu spasioca za brojne institucije, uključujući i finansijsku krizu 2008. godine. On tek treba da se pojavi kao bijeli vitez za bilo koju banku u problemu tokom ove trenutne krize, navodi Yahoo Finance.

Buffett je na Berkshireovom godišnjem sastanku dioničara ranije ovog mjeseca jasno stavio do znanja da je još uvijek “oprezan” u pogledu posjedovanja dionica velikog broja banaka. Jedan izuzetak koji je naveo je Bank of America, koja je i dalje jedan od najvećih Berkshireovih holdinga.

U prvom tromjesečju, prema podacima, Berkshire je povećao svoje vlasništvo Bank of America za 2%, uprkos tome što je vrijednost njegove ukupne pozicije u dionicama pala za 4 milijarde dolara kroz tromjesečje.

“Sviđa mi se Bank of America i sviđa mi se menadžment”, rekao je Buffett na sastanku dioničara u Omahi.

Buffett ima dugu istoriju sa Bank of America. On je 2011. “upumpao” 5 milijardi dolara u banku sa sjedištem u Charlotteu, NC. U to vrijeme Brian Moynihan je još uvijek bio relativno nov izvršni direktor i dionice zajmodavca bile su pod velikim pritiskom zbog gubitaka od drugorazrednih kredita.

Buffett je u ovom kvartalu dublje investirao u nekoliko drugih finansijskih dionica. Berkshire je dodao 954 miliona dolara Capital One i povećao svoje učešće u Ally Financial za 10,6 miliona dolara. Konglomerat je takođe prodao 1,1 milion dolara Jefferies Financial Group  i nije dirao svoj udio u Citigroup-u.

Akcije US Bancorp, BNY Mellon i Jefferies su pale u ranim satima trgovanja, dok su Bank of America, Citi, Capital One i Ally porasli.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *