Turska lira pala nakon prvog kruga izbora, na tržištu nesigurnost

Dodajte komentar

Turska lira je nakon prvog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar.

Indeks instanbulske berze BIST 100 za pao za 2,8 odsto, a bankarski indeks BIST, XBANK, za 8,3 odsto, prenosi CNN.

“Izgleda da je pobjeda opozicije manje vjerovatna, a to će razočarati investitore koji se nadaju povratku tradicionalne ekonomske politike i snažnijoj borbi protiv inflacije”, rekao je stručnjak kompanije Kapital Ekonomiks za tržišta u razvoju, Lajam Pič.

Presjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je krajem 2021. godine reagovao na ekonomsku krizu time što je oborio referentnu kamatnu stopu u zemlji, što je u suprotnosti sa ekonomskom politikom koju sporovodi većina država.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u oktobru dostigla 85,5 odsto, a u aprilu je ona iznosila 43,6 odsto, prema podacima turskog Zavoda za statistiku (TurkStat).

“Pobjeda predsjednika Erdoana, koja je sada osnovni scenario…bi bila negativna za makroekonomsku stabilnost Turske i finansijska tržišta”, zaključio je Pič.

U Turskoj će u nedjelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsjedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je danas predsjednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *