Fintech trendovi: Sve veće učešće nefinansijskih institucija, biometrija i Metaverzum

Dodajte komentar

Ovogodišnja konferencija FinovateEurope dala je i uvide u trenutno stanje i budućnost bankarstva uz tehnološki napredak, uključujući AI, blockchain i 5G.

Euromonitor International prisustvovao je evropskom izdanju konferencije sredinom marta u Londonu, koja je privukla preko 1.000 učesnika iz finansijskih institucija, tehnoloških firmi, dobavljača platformi, regulatora i investitora – sve kako bi razumjeli temeljne snage finansijske tehnologije (fintech) industrije i povežite se s ključnim dionicima.

Globalno ekonomsko okruženje sa rastućim kamatnim stopama koje sve više ograničavaju ekonomsku aktivnost, neminovno su uticali na finansijski sektor tokom protekle godine. Nedavna kriza u bankarskoj industriji posljedica je kolapsa američke banke Silicijumske doline (SVB). Pad banke, koja je među klijentima imala veliku bazu inovatora-početnika, otvara mnoga pitanja o izgledima industrije i da li ulazimo u novu bankarsku krizu.

Na ovogodišnjoj konferenciji Finovate u Londonu, koaj je privukla više od 1.000 učesnika iz finansijskih institucija, tehnoloških firmi, provajdera platformi, regulatora i investitora, generalni direktor The Finanser-a Chris Skinner odgovarao je na pitanje: Šta je uzrok smrti SVB-a? Prema njegovom stručnom mišljenju, do kolapsa je  došlo zbog neuračunavanja rasta kamatnih stopa, kao i zbog izostanka okvira upravljanja rizicima Bazel III. Takođe je istakao da je u Evropi godišnji izveštaj Credit Suissea otkrio ozbiljne finansijske probleme. Od tada, švajcarsku banku je UBS spasao propasti nakon to je kupio za 3 milijarde franaka nešto više od nedelju dana nakon pada SVB-a.

Što se tiče izgleda, predviđanja su da, iako je fintech proteklih godina imao koristi od poremećaja izazvanih pandemijom, ova i 2024. godina će vjerovatno biti izazovnije jer se globalna ekonomija suočava s višestrukim problemima.

Plaćanja aplikacijama i nefinansijske institucije

Budući razvoj plaćanja bilo je jedno od fokusa na FinovateEurope. Trendovi o kojima se razgovaralo uključivali su plaćanja preko aplikacija, a posebno digitalne novčanike.

Prema istraživanju Euromonitor International-a, čak 63% anketiranih koristilo je digitalne novčanike za kupovinu na mreži ili u trgovini tokom 2022.

Panel diskusija o digitalnim novčanicima ukazala je na razlike među tržištima u razvoju i razvijenim tržištima. Prvi ima ogromne mogućnosti rasta za takav način plaćanja, jer e-novčanici zatvaraju praznine u finansijskoj industriji ovih zemalja. S druge strane, potencijal rasta broja korisnika e-novčanika na razvijenim tržištima je ograničen, mada i dalje postoji. Grupe kupaca, kao što su djeca, mogu provajderima dati priliku za širenje.

Još jedan zaključak je da nefinansijske institucije, uključujući telekomunikacione gigante, imaju sve veću ulogu u segmentu plaćanja, pa se očekuje da će u budućnosti dobiti značajnije tržišno učešće.

Tržište „kupi sada, plati kasnije“ (Buy now, pay later – BNPL), koje je prema podacima Euromonitor Internationala prošle godine na 47 istraženih tržišta širom svijeta ukupno vrijedilo 156 milijardi dolara, ostalo je u centru pažnje u Finovateu. Stručnjaci iz industrije podijelili su svoje stavove o tome šta je sljedeća alternativa plaćanja.

Uprkos neminovnoj strogoj regulaciji unutar Evropske unije, budući izgledi za BNPL se i dalje smatraju pozitivnim. Takođe, očekuje se da će BNPL ulaganja u B2B sektor biti sljedeći veliki trend u Fintech industriji.

Verifikacijom kupaca protiv prevara

Potrošači „sele“ mnoge aspekte svog života na Internet, a pandemija je ubrzala naglasak na online sigurnosti i prevenciji prevara. Poboljšanje digitalne bezbjednosti u bankarskim i finansijskim uslugama i dalje raste. Na primjer, Trulioo je demonstrirao svoja rješenja za verifikaciju korisnika, dok su prezentacije pokazale zanačj povećanja bezbjenosti putem metoda verifikacije, uključujući KYC (Know Your Customer).

O jedinstvenom rješenju za digitalne ključeve govorio je Adam Lower iz kompanije Arculus koja je dio grupe CompoSecure, koji je kao primjer koristio globalno tržište eBay. Ta online prodavnica navodno želi da zamijeni lozinke digitalnim ključevima kako bi poboljšala sigurnost platforme. Vodeća kartična mreža Mastercard je takođe predstavila svoj sigurnosni proizvod NuData – tehnologiju koja koristi bihejvioralnu biometriju za sprječavanje mobilnih i online prevara.

Partnerstva i dalje važna

Razgovori i panel diskusije istaklu su značaj saradnje u finansijskim uslugama. U diskusiji o strateškim partnerstvima u Fintech-u panelisti koji predstavljaju ING, Raisin, EveryINVESTED (KBC Group) i CoinBase podijelili su stav da banke koje rade u partnerstvu s Fintech-ovima mogu naići na izazove zbog različitih radnih kultura. Na osnovu iskustva panelista, vizija i svrha dvije strane su od suštinske važnosti za neometani i efikasan zajednički rad. Partnerstva se smatraju izuzetno važnim sa aspekta digitalne ekspanzije i transformacije cijele industrije.

Koristi od Metaverzuma

Nekoliko prezentacija bilo je usredsređeno na istraživanje kako bi izgledale finansijske usluge u Metaverzumu. Steven Van Belleghem je tokom izlaganja o korisničkom iskustvu, istakao da širenje usluga kroz Metaverzum neće ponuditi samo nove oblike personalizovanih iskustava, već i nove tokove prihoda za kompanije i finansijske institucije.

Izvor: Euromonitor International

Autorka: Frida Polyak, konsultant za potrošačka plaćanja i kreditiranje u Zapadnoj Europi

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *