EU odobrio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrijednu 69 milijardi dolara

Dodajte komentar

Regulatori Evropske unije u ponedjeljak su odobrili Microsoftovu predloženu akviziciju kompanije Activision Blizzard vrijednu 69 milijardi dolara, podložno pravnim mjerama koje nudi američki tehnološki div.

Evropska komisija, izvršni ogranak EU-a, rekla je da je Microsoft ponudio lijekove u novonastalom području igara u oblaku koji su otklonili zabrinutost protiv monopola. Ovi lijekovi usmjereni su na dopuštanje korisnicima strujanja Activision igara koje kupe na bilo kojoj platformi za strujanje u oblaku.

Evropsko zeleno svjetlo velika je pobjeda za Microsoft, nakon što je glavno britansko tijelo za tržište prošlog mjeseca blokiralo dogovor.

Regulatori širom svijeta ispituju može li Microsoftova akvizicija Activisiona narušiti konkurenciju na tržištu konzola i igara u oblaku. Jedno od regulatornih tijela koje je postavilo pitanje je bi li Microsoft mogao uzeti Activision igre i zadržati ih isključivo na vlastitim platformama američkog diva.

Activision stoji iza nekih od najvećih igara za konzole i računara na svijetu, uključujući franšizu Call of Duty i World of Warcraft.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *