Što prije angažovati 5.000 radnika iz regiona i dalekih destinacija

Dodajte komentar

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i dalekih destinacija. A krajnji rok za angažovanje radnika sa dalekih destinacija za ovogodišnju ljetnju sezonu je sredina maja – poručila je sekretarka Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković.

Ona je za Pobjedu kazala da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima Vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što prije dobiju odgovore na već aplicirane zahtjeve za vizu D.

– Vrlo brzo ćemo imati priliku da vidimo efekte ovih razgovora – ističe Marković.

Viza i procedura

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namjerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac posjeduje garantno, odnosno pozivno pismo fizičkog ili pravnog lica ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smještaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Problem radne snage je gorući problem ove sezone i Privredna komora tim povodom poziva poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podnijeti i poslodavac u mjestu namjeravanog boravka stranca.

Kako ističe Sanja Marković, na posljednjoj sjednici su pozvali sve nadležne institucije da se do sljedeće ljetnje sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, te pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

– Kada je riječ o predstojećoj sezoni, odnosno aktivnostima koje u kratkom roku mogu dati rezultat, na sjednici je dogovoreno da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dvije smjene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala – kazala je Marković naglašavajući da je značajno što će se otvoriti mobilna PJ MUP-a u Petrovcu za privredu koja posluje u opštini Budva, kako bi smanjili gužve na šalterima u PJ Budva i ostvarili zakonski rok za dobijanje dozvole do 15 dana, a za sezonce koji su prošlih godina radili i kraće.

– Privredna komora već duži period ukazuje na izazove sa kojima se njeno članstvo susrijeće kada je u pitanju angažovanje sezonske radne snage, a posebno u sektoru turizma. Rješavanjem aktuelnih problema vezanih za ovo pitanje vodilo bi ka suzbijanju sive ekonomije i smanjenju neformalne zaposlenosti – poručuje Marković.

Pojednostaviti proceduru prijave

Očekuju da će biti omogućeno radnicima Nepala, Indije i dalekih destinacija da se registruju.

– Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Vlade dogovoreno je da će se, za neophodne saglasnosti, u ovim slučajevima tražiti minimalne bezbjednosne provjere i minimum pokazatelja da radnici sa dalekih destinacija stvarno žele da se vrate u zemlju nakon angažovanja na sezonskim poslovima kao što je da imaju radno iskustvo, istorijat izlaska/ulaska u zemlju, poznavanja engleskog jezika, povratnu kartu… – ističe Marković.

Kako navodi, neophodna je reforma zapošljavanja sezonskih radnika, pa je tim povodom prije tri godine Privredna komora bila partner na projektu „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi“, koji je realizovan u saradnji sa Vladom Crne Gore, nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije i uz podršku Njemačke razvojne saradnje.

– Kroz taj okvir pokrenuta je inicijativa za unapređenje efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu. U okviru projekta urađena je Analiza sistema angažovanja sezonskih radnika u sektoru turizma u Crnoj Gori u kojoj je dat detaljan prikaz trenutnog stanja kako bi se identifikovali problemi i definisale preporuke za sprovođenje reforme – objasnila je Marković.

Prema njenim riječima, kroz ovaj projekat predložen je reformski model koji se zasniva na primjerima najboljih praksi iz zemalja regiona i šire, prilagođavanju zakonskog okvira kako bi se stvorili uslovi za fleksibilnije angažovanje sezonske radne snage, te unapređenju informacionog sistema, odnosno razvoj elektronskog veb portala koji će omogućiti objedinjenu elektronsku prijavu i odjavu sezonskih radnika, po principu prijave i odjave na jednom mjestu.

– Ovo podrazumijeva da će podnosilac u jednom popunjavanju zahtjeva popuniti sve podatke potrebne za postupke koje je neophodno završiti kako bi se finalizovao postupak prijave radnika. Sistem će automatski kreirati zahtjeve sa podacima potrebnim za realizaciju različitih procedura pred različitim nadležnim organima i ovakve zahtjeve poslati u onom trenutku kada to proces zahtijeva – kazala je Marković.

Nakon završene prve faze projekta koja je rezultirala naprijed navedenom analizom i tehničkom specifikacijom veb portala otpočela je druga faza projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi“, koji je finansiran od strane GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

– Za implementaciju projekta su zaduženi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Privredna komora Crne Gore. Reforma koja se predlaže doprinijela bi pojednostavljenju i skraćivanju procedura prijave radnika, odnosno poboljšanju efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu, porastu broja formalno angažovanih sezonskih radnika u ovom sektoru, kao i rastu budžetskih prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa – zaključila je Marković.

Marković: Nadamo se da će iduće godine ,,zaživjeti“ kategorija „stalni sezonski radnik“
Kako je naglasila Marković, nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu.

– Bolja promocija mogućnosti sezonskog zapošljavanja može doprinijeti rješavanju ovog problema. Međutim, sistemsko rješenje bi bilo uvođenje kategorije „stalni sezonski radnik“. U više navrata smo razgovarali sa predstavnicima Vlade na ovu temu i nadamo se da će inicijativa biti prihvaćena, te da će se za narednu sezonu (za ovu je definitivno kasno) prilagoditi zakonski okvir koji će prepoznati kategoriju „stalni sezonski radnik“ – poručila je Marković.

Izvor i foto: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *