Microsoft će biti prvi korisnik energije iz fuzijske elektrane

Dodajte komentar

Američka kompanija Helion Energy razvija tehnologiju pulsne fuzije, za koju vjeruju da može biti rješenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo.

Već su izradili nekoliko prototipova, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijalno isplative fuzijske elektrane. Ta elektrana trebala bi proizvoditi električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tokom koje će se proizvodnja postupno povećavati, piše Bug.

Plan Heliona je u komercijalni rad svoj prvi fuzijski reaktor pustiti već 2028. godine, daleko prije svih konkurentskih rješenja. Za to su već pronašli i prvog komercijalnog kupca – tehnološka kompanija Microsoft potpisala je ugovor o kupnji električne energije iz Helionove prve fuzijske centrale. U ugovor je uključen i elektrodistributer Constellation, koji će biti zadužen za prenos energije.

Helionov reaktor sastoji se od dvije komore, promjera oko 2 metra. Magnetskim se impulsima plazma iz njih šalje u centralnu komoru gdje se dva takva “paketa” sudaraju. Tamo se dodatno pritisak povećava snažnim magnetima, a postiže se temperatura preko 100 miliona °C. Pri toj temperaturi ioni deuterijuma i helijuma-3 trebali bi postići dovoljno velike brzine da prevladaju sile koje bi ih na atomskom nivou inače držale odvojenima, tj. da se pokrene lančana fuzijska reakcija, koja će davati više energije od uloženoga.

Uslijed fuzije u reaktoru dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetskog polja direktno se stvara električna energija u samom akceleratoru – što znači da nije potrebno, kao kod ostalih eksperimentalnih fuzijskih elektrana, zagrijavati vodu, pa energiju dobivati posredno, iz pare pomoću turbina.

(Seebiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *