Argentina podiže referentnu kamatnu stopu u borbi protiv inflacije

Dodajte komentar

Argentinska vlada najavila je danas paket mjera za borbu protiv rastuće inflacije i osnaživanje pezosa, uključujući prilagođavanje kursa, više intervencija na deviznom tržištu i ubrzanje dogovora sa kreditorima.

Argentinska centralna banka će povećati referentnu kamatnu stopu za 600 baznih poena na 97 odsto sa sadašnjih 91 odsto kako bi ublažila inflaciju koja je u aprilu dostigla 109 odsto, rekao je izvor iz vlade, što je dio šireg paketa mjera za jačanje ekonomije, prenosi Rojters.

Kako navodi Rojters, Argentina se bori da obori inflaciju koja je u aprilu dostigla 109 odsto na godišnjem nivou, i time oborila povjerenje u pezos i dovela do smanjenja deviznih rezervi što je ugrozilo finansije vlade.

Podaci argentinske Nacionalne agencije za statistiku i popis (INDEC) pokazuju da je inflacija u aprilu 2022. godine iznosila 58 odsto, a već u septembru se popela na 83 odsto, dok je u decembru iznosila 94,8 odsto.

Inflacija je vrtoglavo rasla i početkom ove godine, a svaki četvrti građanin Argentine je zbog rasta cijena i obezvređivanja novca zapao u siromaštvo.

Tešku ekonomsku situaciju je dodatno iskomplikovala i suša koja je prošle godine pogodila ovu južnoameričku zemlju i značajno uticala na izvoz soje, kukuruza i pšenice.

(Tanjug)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *