Soroš prodao sve akcije Tesle i smanjio udio u Rivian Automotive-u

Dodajte komentar

Investiciona firma Džordža Sorosa smanjila je udio u proizvođačima električnih vozila, smanjivši udio u Rivian Automotive Inc. nakon pada udjela od 90% . Kompanija je smanjila udio u Tesla Inc.

Soros Fund Management prodao je oko 10,8 miliona dionica Rivian-a u prvom tromjesečju, smanjivši vrijednost udjela na 55,4 miliona dolara. Preostalih 3,6 miliona dionica čini oko 1,1% Sorosevog portfelja dionica vrijednog otprilike 5 milijardi dolara, koji je pao za oko 687 miliona dolara u prvom tromjesečju.

Kompanija sa sjedištem u New Yorku takođe je prodala cijeli svoj udio od 16 miliona dolara u Tesli, nakon što je preuzela novi udio tokom 2022. Skratila je druge pozicije vezane za tehnologiju, uključujući udjele u Alphabet Inc., Amazon. com Inc., Salesforce Inc. i Intuit Inc.

Rivian je pao za oko 90% na kraju godine od svog maksimuma u novembru 2021.

Soros (92) čije se bogatstvo procjenjuje na 8,5 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Uložio je milijarde u svoje filantropske akcije i iskoristio svoje bogatstvo za finansiranje grupa koje promovišu demokratiju, ljudska prava i progresivnu politiku kroz svoje Fondacije za otvoreno društvo. Većina imovine njegove firme pripada fondacijama, a ne porodici Soroš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *