Velike američke banke uplaćuju milijarde dolara u fond za osiguranje depozita

Dodajte komentar

Velike američke banke trebalo bi da preuzmu najveći dio tereta punjenja fonda za osiguranje depozita nakon isplate 16 milijardi dolara klijentima propalih banaka Silicon Valley i Signature, objavila je državna agencija FDIC.

Agencija za osiguranje depozita predložila je naplatu posebne naknade od 0,125 odsto na neosigurane depozite zajmodavaca čija imovina premašuje pet milijardi dolara, na osnovu iznosa neosiguranih depozita na kraju 2022. godine.

Naknadu bi teoretski trebalo da plažaju sve banke, ali u praksi će više od 95 odsto troškova punjenja fonda snositi zajmodavci s imovinom većom od 50 milijardi dolara, saopštila je agencija. Banke s imovinom manjom od pet milijardi dolara bile bi pošteđene te obaveze.

Procjenjuje se da će naknadu morati da plati oko 113 banaka.

Naknada bi se plaćala osam tromjesečja, odnosno dvije godine, počevši od juna 2024, ali bi se prilagođavala u skladu s izmijenjenim procjenama gubitaka fonda za osiguranje depozita.

Očekuje se da će JPMorgan Chase platiti godišnju naknadu od 1,3 milijarde dolara, Bank of America 1,1 milijardu dolara, a Wells Fargo 898 miliona dolara. Nijedna od tri banke nije željela da komentiraše tu procjenu.

Banke finansiraju fond redovnim kvartalnim naknadama, ali FDIC je naglasio da mora da uvede još jednu, godišnju, kako bi se pokrili pozamašni troškovi propasti SVB-a i Signature Banka.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *