Svi preduslovi su tu: Kamatne stope ne bi trebalo dodatno da rastu

Dodajte komentar

Gotovo cijela sezona objava poslovnih rezultata je iza nas, gdje su prihodi kompanija iz S&P 500 indeksa porasli za 4,3 odsto na godišnjem nivou, dok je dobit smanjena za 4 odsto.

U međugodišnjem poređenju dobit je u sektoru luksuzne robe porasla za 32 odsto, a u sektoru industrije više od 20 odsto. Takođe, dobit je rasla u energetskom sektoru (+14 odsto) i finansijskom sektoru (+5 odsto). Ostali sektori bilježe gubitke, a najveći pad je u sektoru materijala, gdje je dobit pala za 26 odsto.

Uz signale popuštanja monetarne politike, trenutni priliv makroekonomskih podataka pokazuje nam mješovitu sliku globalne ekonomije. U SAD je snažno tržište rada, dok se u Njemačkoj ponovo javlja strah od moguće recesije. Cijene nafte su ojačale u ponedjeljak, a WTI je porastao iznad 72 dolara po barelu.

Ovakav razvoj tržišne situacije dolazi nakon što su strahovi od recesije u SAD smanjeni nakon podataka o tržištu rada u petak, koji su bili bolji od očekivanih. Ipak, važno je napomenuti da bi snažno tržište rada moglo da utiče na zadržavanje viših kamatnih stopa kroz duži vremenski period, što bi moglo da utiče na rast cijena nafte. Inače, slabiji dolar i očekivano OPEC-ovo smanjenje snabdijevanja naftom takođe podržavaju cijene nafte.

U široj globalnoj ekonomiji vidimo da je njemačka industrijska proizvodnja u martu pala za 3,4 odsto na mjesečnom nivou, što je gore od tržišnih očekivanja. Glavni razlog za ovaj pad bio je automobilski sektor. Uz nižu potražnju domaćinstava i upornu inflaciju u Evropi, ekonomska slika trenutno je bolja u SAD nego u Evropi. U SAD je inflacija neočekivano pala na 4,9 odsto, najniže od aprila 2021. i niže od očekivanih 5 odsto. Prinos na američke 10-godišnje trezorske obveznice pao je na 3,42 odsto nakon objave izvještaja o inflaciji.

Osim toga, proizvođačke cijene u SAD-u porasle su manje od očekivanog. U aprilu su u odnosu na prethodni mjesec porasli za 0,2 odsto. Povoljni podaci o rastu cijena dodatno osnažuju argumente za moguću pauzu u zaoštravanju monetarne politike od strane Feda i povećavaju vjerojatnoće smanjenja kamatnih stopa kasnije tokom godine. To će imati pozitivan učinak na globalna tržišta kapitala ove godine.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *