MMF: Američki problemi sa servisiranjem duga pogodili bi i globalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Američki problemi sa servisiranjem državnog duga izazvali bi “vrlo ozbiljne posljedice” u domaćoj, ali i svjetskoj privredim uključujući vjerovatno i više troškove kreditiranja, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predsjednik SAD Joe Biden i predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy sastali su se prvi put u tri mjeseca kako bi razgovarali o podizanju gornjeg limita državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara.

Pregovori su počeli u srijedu, a republikanci i dalje insistiraju na smanjenju potrošnje, dok ministarka finansija Janet Yellen upozorava da bi, ako Kongres ne podigne granicu, problemi s plaćanjem mogli da iskrsnu već početkom juna.

Strahuje se da bi u takvoj situaciji američka ekonomija mogla da skliznuti u recesiju, na što je upozorio i MMF, dodavši da bi se posljedice osjetile i u cijelom svijetu.

MMF ne može u ovom trenutku da odrediti iznos uticaja takvog scenarija u SAD-u na rast svjetske ekonomije, dodala je portparolka MMF-a Julie Kozack.

MMF je u aprilu procijenio da će svjetska privreda ove godine porasti za 2,8 odsto, ali je naglasio da bi dublja previranja na finansijskim tržištima, obilježena oštrim padom cijena imovine i smanjenim kreditiranjem banaka, mogla da zaustave rast aktivnosti na samo jedan odsto.

“Jedna od posljedica američkih problema s plaćanjem i šire nestabilnosti u svjetskoj ekonomiji moglo bi biti podizanje kamatnih stopa. Željeli bismo da izbjegnemo tako ozbiljne posljedice i zato ponovo pozivamo sve strane da se sastanu, postignu konsenzus i što prije riješe problem”, poručila je Kozack.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *