Upozorenje Wozniaka: Zarada će biti važnija od regulacije vještačke inteligencije

Dodajte komentar

Suosnivač Applea Steve Wozniak upozorio je da bi vještačka inteligencija mogla da bude zloupotrijebljena kako bi otežala uočavanje prevara i dezinformacija.

Wozniak smatra kako bi sadržaj nastao djelovanjem vještačke inteligencije trebalo da bude vidno označen i pozvao na regulaciju tog sektora.

On je jedan od 1.800 ljudi koji su u martu – s glavnim izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom – potpisali pismo u kojem pozivaju na šestomjesečni moratorijum razvoja moćnih sistema s vještačkom inteligencijom, tvrdeći kako oni predstavljaju ozbiljne rizike za čovječanstvo. Kasnije se pokazalo kako su neki potpisi na tom pismu lažirani, dok su pojedini potpisnici odustali od pružanja podrške.

Regulatori neće moći mnogo da urade

Wozniak ne vjeruje da će vještačka inteligencija zamijeniti ljude jer joj nedostaje emocija, ali je upozorio da će kibernetičke prevarante učiniti uvjerljivijim, jer programi kao što je ChatGPT mogu da stvore tekst koji, kako je rekao, “zvuči tako inteligentno”. Smatra da odgovornost za programe koje generiše vještačka inteligencija leži na onima koji ih objavljuju.

Zatražio je od regulatornih agencija pozivanje na odgovornost velikih tehnološki kompanija koje, prema njegovom mišljenju, “osjećaju kako im može proći sve što zamisle”. No, skeptičan je oko toga koliko će regulatori moći zaista da postignu kako bi to ispravili.

“Snage koje zanima zarada obično pobjeđuju, što je pomalo tužno”, rekao je Wozniak.

Napredak tehnologije ne može biti zaustavljen, dodao je, ali možemo edukovati ljude kako uočiti prevare i zlonamjerne pokušaje krađe ličnih podataka.

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook oprezno je rekao ulagačima kako je važno biti “svrsishodan i promišljen” u pristupu vještačkoj inteligenciji.

“Vidimo vještačku inteligenciju kao veliku priliku i nastavićemo da je ugrađujemo u naše proizvode na vrlo promišljenoj osnovi”, istakao je.

Geoffrey Hinton, čije je istraživanje o neuronskom umrežavanju pomoglo u postavljanju osnove za revoluciju vještačke inteligencije, takođe je izrazio bojazan da bi tempo napretka mogao biti pravi rizik za ljude. Prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost kako vještačka inteligencija kontroliše ljude ili ih čak izbriše, piše Guardian.

Tportal

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *