Rast dionica Alphabeta, Wall Street pozdravio iskorak Googlea u vještačkoj inteligenciji

Dodajte komentar

Dionicama Alphabeta trguje se rekordno od avgusta prošle godine nakon Googleovih najava o vještačkoj inteligenciji na konferenciji za programere u srijedu.

Dionica je porasla za oko 5% i trgovala se blizu 118 dolara po dionici u četvrtak ujutro.

Na svom I/O događaju, Google u vlasništvu Alphabeta najavio je da će unijeti funkcije vještačke inteligencije u svoj prepoznatljiv proizvod za pretraživanje kako bi složene upite pretvorio u jednostavne odgovore kombinujući rezultate iz više izvora.

Google je takođe rekao da će njegov paket alata za radno mjesto poput Google Docs uskoro omogućiti korisnicima stvaranje novih dokumenata i ispunjavanje proračunskih tablica pomoću vještačke inteligencije. Kompanija je takođee rekla da će svoj chatbot Bard AI učiniti dostupnijim i da će uskoro imati mogućnost odgovaranja na različitim jezicima i slikama.

Čini se da su analitičari zadovoljni što će ga Googleove najave zadržati na čelu trke za AI i generisati povrat za kompaniju.

“I dalje smo raspoloženi i gledamo na I/O kao na događaj čišćenja koji će pomoći u smanjivanju ‘prekoračenja vještačke inteligencije'… i suziti GOOGL-ov trenutni jaz u procjeni u odnosu na konkurente”, napisao je analitičar Morgan Stanleyja Brian Nowak.

Možda su najintrigantnije promjene one koje se tiću Googleovog pretraživača koji je do sada bio jedan proizvod, no guglanje će od sada biti podijeljeno u dva odvojena doživljaja rada s vještačkom inteligencijom.

Prvi je klasični pretraživač. Počevši od ovog mjeseca, ljudi u SAD-u moći će pretraživati internet putem Google Labsa, inkubatora ideja. Ovaj pretraživač će zahvaljujući AI-u moći da sažima odgovore umjesto korisnika, bez potrebe za klikanjem na linkove ili za povlačenjem informacija s Wikipedije.

No, Google u svom vodećem proizvodu ipak izbjegava sažimanje nekih informacija poput udarnih vijesti, a svaku činjenicu koju će predstavljati njegova će vještačka inteligencija dvaput provjeravati prije nego što je predstavi u Chrome na računaru ili u Googleovoj mobilnoj aplikaciji.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *