Musk odlazi sa čela Twittera

Dodajte komentar

Elon Musk (Ilon Mask) objavio da će se udaljiti s čela Twittera jer je pronašao novu izvršnu direktoricu koja će preuzeti vođenje kompanije za šest sedmica. Musk nije otkrio identitet nove direktorice.

Musk je već krajem prošle godine najavio svoju namjeru da se povuče s pozicije izvršnog direktora Twittera, no samo nakon što pronađe i imenuje svog nasljednika. Iako je postao izvršni direktor ove internetske platforme nakon što ju je kupio za oko 44 milijarde eura u oktobru, odmah je dao do znanja da to nije dugoročno rješenje.

Elon Musk, bogataš koji posjeduje kompanije za proizvodnju električnih vozila Tesla i za proizvodnju svemirskih letjelica SpaceX, imao je haotično vrijeme kao izvršni direktor Twittera. Nedavno je najavio da će ukloniti sve neaktivne profile na Twitteru koji nisu bili korišteni već nekoliko godina kako bi poboljšao kvalitet platforme. Twitterova politika zahtijeva od korisnika da se prijave na svoj profil barem jednom mjesečno kako bi izbjegli trajno brisanje profila zbog neaktivnosti.

Musk je objasnio da će “eliminirati profile koji su neaktivni godinama”, što znači da će mnogi korisnici osjetiti pad broja pratitelja.

Stručnjaci tvrde da mnogi oglašivači napuštaju Twitter zbog čega nova pretplatnička formula Twitter Blue nije dovoljna da bi se nadoknadio gubitak prihoda. Međutim, Elon Musk nastavlja raditi na poboljšanju platforme, motiviran povratnom informacijom svojih obožavatelja.

U nedavnoj anketi upitao je svoje pratitelje: “Kako se danas Twitter uspoređuje s onim prije šest mjeseci?” i otprilike 46 posto od 1.5 miliona glasača reklo je da je bolje, dok je 38 posto odgovorilo da je gore.

Prema istraživanju kompanije Insider Intelligence, prihod Twittera će ove godine pasti za 28 posto zbog nedostatka oglašivača koji nemaju povjerenja u Muska. Međutim, Musk je u intervjuu za BBC uvjerio da se oglašivači vraćaju i da su blizu tačke rentabilnosti.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *