Kako da uštedite planirajući ljetovanje već sada?

Dodajte komentar

Poslije duge zime i proljeća koje baš i nije ličilo na sebe, ne možemo dočekati da konačno osvanu topli dani i da se uputimo u pravcu mora bar na jedan dan. Ako obaveze dozvole, rado ćemo ostati i duže. Međutim, da bi to i naš novčanik odobrio, moraćemo sve isplanirati nešto ranije. Najbolje vrijeme za to je – sada.

Obično su najpovoljnije first minute i last minute ponude.

Možda nećete „iz prve“ naći najpovoljnije avio-karte ili apartman na prvoj liniji do mora u jeku sezone, ali i to je, uz nekoliko trikova, moguće. Šta je u pitanju, otkriva u nastavku naša Sveznalica.

#1 Odabir destinacije

Ako ste odlučili da svu brigu oko organizacije putovanja prepustite agenciji, važno je da znate da su obično najpovoljnije first minute i last minute ponude. Prva podrazumijeva da sada rezervišete aranžman koji bi se realizovao krajem septembra, a vrijedi je razmotriti ako imate striktno definisan period odmora, koji morate ispoštovati. Druga opcija je za one sa fleksibilnim rasporedom i prepoznaćete je po objavama agencija koje po posebnim cijenama nude određeni broj aranžmana koji se realizuju u narednih nekoliko dana. Ali ne morate čekati da agencije objave ove ponude – možete kontaktirati sa njima i tako saznati da li u ponudi imaju aranžmane koji su vama cjenovno prihvatljivi, kao i o kojim destinacijama je riječ.

U slučaju da odmor želite provesti u inostranstvu i put avionom vam djeluje kao najbolja opcija, ako već imate neku destinaciju u planu, lako možete, preko veb-sajtova kakav je Skyscanner, naći period kada je najpovoljnije putovati. A ako nemate striktno određeno mjesto na kojem želite biti ovog ljeta, šanse da ćete proći jeftinije još su veće: na istom sajtu unesite vašu polaznu tačku, kao odredište izaberite Explore everywhere, a za datum polaska i povratka odaberite opciju Najjeftiniji mjesec. Kada nađete to što vam je prihvatljivo, ostalo je još samo da kupite karte preko zvaničnog veb-sajta avio-kompanije. Ukoliko vam više odgovara, pročitajte kako ih možete platiti na rate.

#2 Odabir načina prevoza

Samo što niste kupili avio-kartu? Sjajno, ali ako idete preko low-cost kompanija, razmislite da li ćete moći sve spakovati u ruksak ili putnu torbu određenih dimenzija. Ako idete na produženi vikend u ljetnjem periodu, to će često biti dovoljno (i ovdje uvijek preporučujemo da pogledate nekoliko videa na društvenim mrežama na temu pakovanja za put). Znajte da se za mali kofer uvijek vrši doplata, o velikom ne moramo ni govoriti. Međutim, ako u planu imate šoping ili putuje više vas, razmislite o opciji dijeljenja jednog velikog kofera umjesto kupovine nekoliko malih, i uzmite u obzir činjenicu da je ruksak uključen u cijenu karte.

Ako idete na produženi vikend u ljetnjem periodu, ruksak ili putna torba određenih dimenzija će često biti dovoljni.

U slučaju da izbor padne na put automobilom, prije polaska uporedite ovdašnju cijenu goriva sa cijenama u državama kroz koje ćete prolaziti i na destinaciji vašeg ljetovanja. Pogledajte da li postoji prihvatljiva alternativa vožnji auto-putem, jer ćete tako, osim što ćete uštedjeti, uživati u lijepim prizorima i možda obići usputna mjesta, koja nisu bila u planu za posjetu. I nađite prostora u gepeku za suncobran ako planirate provoditi dane na plaži – ovdje ne moramo ni govoriti o tome koliko ćete novca uštedjeti. 🙂

Jednom kad dođete na odredište, znajte da je šetnja najbolji, a i najekonomičniji način da ga upoznate. Ipak, u ljetnjim mjesecima i periodima dana kad su temperature najviše, to često nije moguće. Ako ne idete svojim automobilom, dobro razmislite o opciji javnog prevoza i tome koliko će vam vremena biti potrebno kako biste ustanovili da li se više isplati kupovati kartu za svaku vožnju pojedinačno ili višednevne karte. U situaciji kada planirate odmor na ostrvu ili nekom manjem mjestu, raspitajte se o tome kako je javni prevoz organizovan i da li će vam, ako želite obići više mjesta na različitim krajevima, biti bolje da iznajmite automobil i podijelite troškove sa saputnicima.

#3 Odabir smještaja

Smještaj obično bukiramo na platformama kakve su Booking i Airbnb. Ako nađete nešto što vam odgovara, nemojte odmah rezervisati, već potražite objekat na društvenim mrežama ili putem interneta kako biste saznali da li imaju svoj veb-sajt. Cijene su obično niže ako bukirate direktno preko veb-sajta ili kontaktirate sa izdavaocem smještaja putem društvenih mreža.

Na Facebook grupama namijenjenim putovanjima možete zatražiti kodove za popust ili preporuku za smještaj na destinaciji koju ste odabrali. 

A kad smo već kod društvenih mreža, na Facebook-u postoji na desetine grupa namijenjenih putovanjima. Učlanite se i provjerite ili jednostavno zatražite kodove za popust ili preporuku za smještaj na destinaciji koju ste odabrali. I znajte da se gotovo uvijek isplati uzeti smještaj sa doručkom uključenim u cijenu, a ako ćete ići svojim kolima, one koji nude cijenu sa uračunatim parking mjestom.

Jednom kada dođete na svoje odredište, konsultujte internet ili lokalno stanovništvo o tome da li neke lokalitete određenim danima možete posjetiti besplatno. Takođe, i o povoljnijim a kvalitetnim predlozima ugostiteljskih objekata. O dešavanjima koja su besplatna možete se informisati na veb-sajtu zvanične turističke organizacije. Jednom kada krenete da se bavite planom ljetovanja, i sami ćete naići na alternative koje idu u prilog vašim finansijama i sigurni smo da ćete u procesu uživati podjednako kao i u samom putovanju. 🙂

Izvor: Erste banka
TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *