Poslanici da zabrane rad nedjeljom svim zaposlenima

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata podržava stav dijela poslaničkih klubova koji su se, i prije nego su se upoznali sa kompromisnim prijedlogom socijalnih partnera o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, jer im nije zvanično dostavljen, oglasili da neće podržati „ukidanje neradne nedjelje“.

– S obzirom da se u prijedlogu ne govori o ukidanju neradne nedjelje, već samo o privremenom izuzetku za vrijeme trajanja sezone, nakon čega bi taj izuzetak bio stavljen van pravne snage, očito je da poslanički klubovi sa istim nijesu bili bliže upoznati – kazali su Pobjedi iz USSCG.

Briga ili politika

Čudi ih što od oktobra 2019. godine niti jedan poslanički klub nije stao u odbranu neradne nedjelje, koju su ugrožavali i poslodavci i sve vlade, koje su upravo ti poslanički klubovi birali.

– Stoga USSCG poziva sve poslaničke klubove da empatiju pokažu i prema zaposlenima u drugim djelatnostima i traže neradnu nedjelju za građevinske, ugostiteljske, medijske … radnike – poručili su iz ove radničke asocijacije.

Podsjećaju da je Socijalni savjet koga čine predstavnici reprezentativnih sindikata, udruženja poslodavca i Vlade 31. marta ove godine usvojio preporuku o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, koju je uputilo Ministarstvo ekonomije i turizma.

– Uz tu preporuku dostavljen je kompromisni prijedlog socijalnih partnera o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije, potrebe za dodatnim punjenjem budžeta, te posebno potrebe malih trgovaca i porodičnih trgovina, kao i široke lepeze modela koji postoje u

zemljama regiona i EU – poručili su iz USSCG, dodajući da su socijalni partneri postigli kompromis da se predvidi privremeni izuzetak od odredbe člana 35 a zakona i u toku ljetnje i zimske turističke sezone 2023/24. godina omogući rad nedjeljom u trgovini.

– Prijedlog je bio da se trgovina na veliko i malo može obavljati nedjeljom od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara od 7 do 15 časova ili od 15 do 23 časa, osim u prodajnim objektima smještenim u okviru trgovačkih centara u kojim se trgovina na malo može obavljati samo u vreme od 10 do 18 časova. Trgovci bi obavljali trgovinu samo u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedne opštine i trgovac je dužan da obavijesti inspekciju rada najkasnije 15 dana prije početka rada – preciziraju iz USSCG i ističu da je trgovac dužan da zaposlenom koji radi nedjeljom omogući da im zarada bude uvećana 80 odsto po satu.

Ustavni sud

– Te izmjene bi važile godinu, nakon čega bi socijalni partneri sagledali efekte i zadovoljstvo radnika i poslodavaca – objasnili su iz USSCG i naglasili da bi nakon ovih izmjena zakona inspekcija pojačala nadzor.

Izračunali su da bi za tih pet mjeseci radilo 15 odsto od ukupno 45.000 zaposlenih u trgovini.

Protiv ove izmjene zakona do sada su se izjasnili Demokrate, DF, Prava CG, ali i vanparlamentarna ,,Evropa sad“. Novi parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun, tako da bi novi saziv o ovoj temi mogao da raspravlja tek na jesen, tako da je jedina mogućnost da radna nedjelja bude djelimično vraćena do ljetnje sezone da Ustavni sud stavi van snage taj član ovog zakona, za šta je inicijativu podnijela Unija poslodavaca još u avgustu 2019. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *