Parlament EU izglasao: Biće zabranjeni ugrađeni kvarovi uređaja

Dodajte komentar

Parlament je s 544 glasova ‘za’ i 18 glasova ‘protiv’ usvojio izvještaj “Osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji” koje je pripremila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, a kojim se potvrđuje poztivan stav o direktivi kojom bi trebalo da se mijenja rok trajanja proizvoda na tržištu EU-a.

Borzan je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strazburu rekla kako je cilj izvještaja učiniti da je industrija „transparentnija, zelenija i okrenuta potrošačima” koji žele proizvode koji „traju duže, manje se kvare i lako popravljaju”. Izvještajem se želi osigurati da niko ne može prodavati proizvode pod oznakom održivosti, ako je to neutemeljeno. Istakla je kako gotovo 80 odsto građana preferira popravku umjesto kupovine novog uređaja, ali kako su trenutno rezervni djelovi preskupi, nema ih ili ne postoji usluga servisa.

„Želimo trajne uređaje, kakvi su bili prije, želimo širenje mreže servisa”, rekla je u izjavi za Hinu, naglasivši kako postoji nelogični raskorak između toga da je tehnologija znatno napredovala, a uređaji traju kraće nego prije te se često kvare odmah nakon isteka garancije.

Hrvatska zastupnica naglašava kako pristup uređajima „kupi, koristi, baci” stvara začarani krug koji je loš za sve osim za industriju. Izvještaj poziva i na uvođenje novih oznaka na uređajima – uz obaveznu dvogodišnju garanciju, pisalo bi i ono koje nudi proizvođač, čime bi potrošači mogli da donose bolje odluke. Zabranjuje se i programirano kvarenje uređaja, te skida odgovornost s potrošača da mora dokazati kako je industrija imala tu namjeru.

Izvještajem se predviđaju i nove oznake zelene održivosti, jer je trenutno na tržištu „džungla” oznaka koje su često neutemeljene – poslanica je navela primjere kad firma ima zaposlenog vlastitog sertifikatora. Istakla je kako proizvođači danas dobro znaju da potrošači imaju zelenu svijest, pa time manipulišu, što bi trebalo da se završi novim oznakama.

Predloženi novi propisi ne bi zaobilazili proizvođače iz trećih zemalja koji, bez usklađivanja s njima, neće moći da budu dio evropskog tržišta.

Borzan je najavila da bi, nakon potvrde izvještaja i pregovaračke pozicije EP-na plenarnoj sjednici, početkom juna trebalo da počnu pregovori s Savjetom Evrope o rokovima i načinima primjene. Konačan dogovor mogao biti postignut u septembru.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *