Kriptovalute neće tek tako prestati da postoje

Dodajte komentar

Globalni regulatori ne mogu sebi priuštiti da samo puste da kripto „izgori“, kaže Klaas Knot — čovjek koji nadgleda međunarodne napore da se sektor dovede “pod konac”.

Kripto industrija je apsorbirala neke udarce tokom prošle godine, uključujući kolaps FTX berze u novembru.

To je dovelo do poziva u nekim krugovima regulatorima da se opuste i puste da se kripto krater produbi, umjesto da primjenjuju propise koji bi mogli legitimisati spekulativnu imovinu.

„To je malo pretjerano“, rekao je Knot, predsjednik Odbora za finansijsku stabilnost, za POLITICO u intervjuu krajem aprila. “Cijela ova strategija ‘neka izgori’, ja u nju ne vjerujem.”

Zaista, očekivanja da će kriptovalute umrijeti od svojih rana su se pokazala preuranjena: kolaps niza američkih regionalnih banaka oživio je vjeru da će digitalne valute nadživjeti tradicionalna sredstva plaćanja. Bitkoin je porastao za skoro 50 posto otkako je banka Silicijumske doline propala, dok je tržišna kapitalizacija stabilnog coina Tether – grubi proxy za globalnu izloženost kriptovalutama – vratila se na mjesto prije prvog od velikih kripto skandala prošle godine.

FSB, međunarodno tijelo za postavljanje standarda, radi na globalnom regulatornom okviru za kripto imovinu i stabilne koine, a konačne preporuke bi trebalo da budu objavljene u julu.

Prema prijedlozima, koji još nisu završeni, kriptovalute bi postale predmet strožeg nadzora, zajedno sa čvrstim pravilima o razmjeni informacija, otkrivanju podataka, upravljanju i upravljanju rizicima – poput drugih finansijskih tržišta.

Knot, koji je i na čelu holandske centralne banke, rekao je da to odražava realnost da kripto tržište postoji i da obični ljudi u njega ulažu svoj novac – uprkos redovnim upozorenjima zvaničnika o njegovoj rizičnosti i stalnom prisustvu prevara.

“Živimo u slobodnom svijetu. Ako se investitori i potrošači odluče ulagati u ovu kripto imovinu, onda je na nama da damo odgovarajući regulatorni odgovor”, rekao je.

To je i zato što su neki od kriptovaluta, uključujući FTX, ponovili loše ponašanje iz svijeta tradicionalnih finansija koje regulacija vrijednosnih papira ima za cilj spriječiti – uključujući osnove, poput zloupotrebe sredstva klijenata.

Knot je istakao trajne „ozbiljne probleme“ sa sektorom, kao što su sukobi interesa u kripto konglomeratima i potreba da se uticaj ne uđe u sistem.

“Ovo su strukturne ranjivosti koje neće nestati”, dodao je.

Izvor: Politico

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *