Jerome Powell se suočava sa najnižim povjerenjem ikada

Dodajte komentar

Prema novom istraživanju, povjerenje javnosti u vođstvo Jeromea Powella u Federalnim rezervama naglo je opalo, i sada je na nivou povjerenja u njegove prethodnike ili čak ispod tog nivoa, u vrijeme kada centralna banka vodi rat protiv inflacije.

Istraživanje organizacije Gallup objavljeno u utorak, pokazuje da 36 odsto odraslih Amerikanaca kaže da ima “odlično” ili “prilično” povjerenje da će predsjednik Feda uraditi ili preporučiti pravu stvar za ekonomiju.

To je manje od 37 odsto koje je imala Janet Yellen, tokom njene prve godine na čelu Feda 2014. godine, iako je razlika prema istraživanju otprilike četiri procentna poena, a to je najniži nivo koji je zabilježen od kada je organizacija Gallup počela da ispituje povjerenje javnosti u šefa centralne banke 2001. godine. Bivši predsjednik Feda, Ben Bernanke, dostigao je svoj najniži procenat, 39 odsto, 2012. godine.

Povjerenje u Fed generalno prati zdravlje ekonomije. U aprilu 2020. godine, samo mjesec dana nakon što su počeli lokdauni zbog kovida, povjerenje u Powella dostiglo je 58 odsto, što je najveće odobrenje bilo kog predsjednika Feda, od vremena Alana Greenspana 2004. godine.

Međutim, kako je inflacija počela da raste, a Fed da podiže kamatne stope, povjerenje javnosti u Powella je naglo opalo.

Percepcije Feda su takođe obojene politikom. Powell je došao na čelo Feda umjesto Yellen 2018. godine za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. On uživa povjerenje 60 odsto demokrata, ali samo 21 odsto republikanaca. Kada je Trump bio predsjednik, povjerenje republikanaca u Powella je premašilo povjerenje demokrata u prosjeku za 14 procentnih poena.

Zaista, povjerenje u Powella se može porediti sa povjerenjem u političke aktere.

Oko 35 odsto Amerikanaca ima povjerenje u predsjednika Joea Bidena u pogledu ekonomije, što je najmanji procenat bilo kog predsjednika otkad je George W. Bush imao 34 odsto tokom finansijske krize 2008. godine.

Yellen, sadašnja Bidenova sekretarka za finansije, ima 37 odsto, što je najniži procenat na toj poziciji otkad je Jacob Lew imao 20 odsto 2014. godine.

Oko 38 odsto Amerikanaca ima povjerenja u kongresne republikance u pogledu ekonomije, u poređenju sa 34 odsto povjerenja u kongresne demokrate.

(Bloomberg Adria)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *