Grantovi Regionalnog fonda za izazove od od 693.000 eura za projekte u turizmu i bezbjednosti

Dodajte komentar

Regionalni fond za izazove (RCF) danas je svečano dodijelio grantove najboljima u Crnoj Gori, i to konzorcijumu Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu sa Karisma Hotels Adriatic Montenegro, Blue Kotor Bay, One & Only Portonovi, te konzorcijumu na čelu sa Policijskom akademijom Danilovgrad, a koji još čine i MMK Control, Titan Security, Guardian World i Sab Security.

Ceremonija je okupila predstavnike Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 (WB6-CIF), Ambasade Njemačke, Njemačke razvojne banke (KfW), Ministarstva prosvjete, Regionalnog fonda za izazove, kao i predstavnike nagrađenih konzorcijuma iz Crne Gore, kako bi zajedno obilježili ovaj uspjeh.

Na drugi poziv za dodjelju grantova RCF stigle su 123 izjave iz zemalja Zapadnog Balkana, od čega sedam iz Crne Gore. Odluka Komisije za selekciju o raspoloživim sredstvima za drugi poziv rezultirala je da su za finansiranje predložena dva najuspješnija projekta iz Crne Gore, kojima će biti dodijeljena sredstva u iznosu od 693.000 eura. Projektna sredstva biće uložena u opremanje i unapređenje infrastrukture ustanova za stručno obrazovanje, kao i u obuke učesnika programa kooperativnog obrazovanja.

Koordinator projekta za RCF ispred Komorskog investicionog foruma ZB6, Balša Ćulafić, kazao je da je finansijski mehanizam RCF osmišljen da poveća zapošljivost mladih i podstakne konkurentnost preduzeća u šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u odabrane kooperativne projekte obuke koji se provode kroz partnerstvo između institucija stručnog obrazovanja i preduzeća. On je zahvalio povjerenju koji je Njemačka ukazala KIF ZB6 kao koordinatoru RCF, kao i na kontinuiranoj i najavljenoj podršci u implementaciji projekata koji se realizuju u Crnoj Gori.

“Vjerujem da će Regionalni Challenge Fond dodatno podržati razvoj partnerstava između obrazovnih institucija i kompanija i dati vjetar u leđa obrazovnim reformama”, rekao je Ćulafić, dodajući da je ovo projekat koji ima nesumnjiv značaj za privredni razvoj.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić izrazila je posebnu čast što su dva projekta iz Crne Gore, u kojima participira 7 kompanija, i dvije obrazovne ustanove – nakon nadmetanja na regionalnom nivou – zadobili povjerenje stručnih komisija i sa oko 700.000 eura projektnih sredstava nastavljaju svoj put ka cilju kojem su posvećeni, a to je kvalitetnija zapošljivost, odnosno naprednije stručno obrazovanje.

“Grantovi o kojima danas govorimo osnažuju konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana kroz finansiranje investicija u opremu i infrastrukturu za projekte kooperativnog obrazovanja koji se sprovode u partnerstvu obrazovnih institucija i kompanija”, dodala je Drakić.

Prema njenim riječima, ovakvi projekti izuzetno su važni ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region Zapadnog Balkana jer privreda koja se razvija pod uticajem novih tehnologija i tržišnih uslova, zahtijeva i podrazumijeva i obrazovni sistem koji se stalno unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Digitalizacija, automatizacija, vještačka inteligencija, i drugi zahtjevi potrošača, nastaviće da traže i nameću nove kvalifikacije stručnog obrazovanja.

“Potrebna su nam dakle nova znanja, nova kadrovska energija, odnosno specijalizovano kvalifikovani zaposleni – da bi naša ekonomija bila konkurentna. Kroz ovaj i slične mehanizme naša privreda može da napreduje, i na taj način da doprinosi Regionu i Evropi”, kazala je Drakić.

Ona je istakla da će se grantom koji stiže u Crnu Goru unaprijediti obrazovnih ustanova i preduzeća iz sektora turizma, usluga i obezbjeđenja, te da ohrabruje činjenica  da se i manje kompanije interesuju za unapređenje saradnje sa obrazovnim ustanovama.

“To nije samo investicija, niti je samo oročeni projekat – ovo je istovremeno snažna poruka za mlade ljude, koji osnaženi bazičnim vještinama, stečenim na savremenoj opremi u školama, kasnije odlaze u kompanije, motivisani da svoja unaprijeđena teorijska i tehnička znanja i vještine stave u funkciju daljeg razvoja karijere”, zaključila je Drakić, te najavila novi javni poziv koji će biti otvoren 22. maja.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten izrazio je zadovoljstvo što je upravo Njemačka  preko KfW-a bila u mogućnosti da pruži podršku ovom projektu kroz investicije, kako u opremu, a naročito u znanje.

“Ovo će dati šansu i stručnu perspektivu mladima u Crnoj Gori, a poslodavcima staviti na raspolaganje dobru novu radnu snagu”, istakao je on, dodajući da mladi moraju uvidjeti i iskoristiti sve mogućnosti u svojoj zemlji, kako se radna snaga ne bi izvozila već ostala ovdje.

U Crnoj Gori, kako je kazao ambasador, postoji paradoks – velika stopa nezaposlenosti s jedne i velika potražnja za kvalifikovanom radnom snagom s druge strane, a RCF daje rješenje. Prema njegovim riječima, kroz RCF i KfW se želi podržati struka i znanje, te pronaći balans između teorijskog i prakitičnog kroz dualni sistem koji se pokazao kao najbolji i u praksi u Njemačkoj, te doprinio ekonomskom razvoju. On je čestitao aplikantima i dobitnicima grantova, a posebno  se zahvalio WB6 i Komorskom investicionom forumu, ali i predsjednici Drakić, na izuzetno uspješnom menadžmentu i saradnji.

“Sa Vama je uvijek dobro sarađivati, jer Vaš jaki glas je i jaki glas crnogorske privrede”, poručio je Felten.

Direktor Direktorata za opšte, srednje, stručno i cjeloživotno obrazovanje Ministarstva prosvjete Slobodan Savović istakao je saradnju sa PKCG na unapređenju obrazovne politike i zakonskih okvira koji uređuju ovu oblast. Cilj je, navodi on, školovanje kvalitetnog kadra kako bi se dobili zadovoljni radnici i poslodavci, ali i umanjio pritisak na Zavod za zapošljavanje.

Ministarstvo podržava ovaj projekat i obrazovne ustanove kako bi što bolje sačinile projektnu dokumentaciju.

“Izazov u sljedećem periodu je da ovaj i druge projekte više promovišemo prema sjeveru zemlje, kako bi kvalitetne  ustanove srednjeg obrazovanja tog područja mogle da budu više zastupljene”, rekao je Savović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *