Đurović: Konferencija “Povezivanje turističkih destinacija” novi crnogorski brend

Dodajte komentar

Cilj Crne Gore je turizam koji živi 365 dana godišnje, a od danas počinje da živi i novi crnogorski brend – konferencija “Povezivanje turističkih destinacija”, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na otvaranju ovog međunarodnog skupa u Budvi.

Đurović je poručio da nijedna privredna grana nema snagu da poveže ljude, zemlje i običaje kao turizam.

“Naša misija je kreiranje rješenja za sve izazove i sve potencijalne situacije koje se tiču turizma, a njih je mnogo. Moram pomenuti Covid, sa kojim smo izgleda naučili da živimo i samim tim ga stavili pod kontrolu. Upravo nas je Covid naučio da na turističkoj sceni nema pojedinačnih pobjednika, da smo svi zavisni jedni od drugih i da je ključ uspjeha nesebično dijeljenje znanja i iskustava. Zato moramo još snažnije da povezujemo naše destiancije, da se ujedinjujemo, kako bi globalni turizam bio otporan, održiv i odgovoran prema svima koji na bilo koji način učestvuju u njemu”, kazao je Đurović.

Konferencija je okupila predstavnike 27 država i stručnjake u oblasti turizma koji će kroz panel diskusije, prezentacije i umrežavanje u naredna dva dana razmijeniti iskustva i dati odgovore na aktuelne izazove u toj oblasti.

Ministar turizma Maldiva Abdulla Mausoom poručio je da je u posljednjih nekoliko godina njegova zemlja jedna od vodećih svjetskih destinacija jer svoj turistički proizvod zasniva na dobroj povezanosti, prirodnim ljepotama i odličnoj usluzi.

“Mislim da je ova konferencija veoma važan korak. Turizam nije za jednu destinaciju. Turizam je da bude globalan i povezivanje destinacija je korak naprijed. I iako su Maldivi daleko, početak ovog povezivanja je doveo mene i moju delegaciju izdaleka, da budemo dio ove revolucionarne inicijative na čemu vam čestitam”, kazao je Mausoom.

Dvodnevnu konferenciju “Povezivanje turističkih destinacija” organizovalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom i Ministarstvom turizma Maldiva. Uz domaćine skupa, ministra Đurovića, generalnu direktoricu za razvojne politike u turizmu Aleksandru Gardašević-Slavuljicu i direktoricu Nacionalne turističke organizacije Anu Tripković-Marković, među učesnicima su i brojni zvaničnici i eksperti iz regiona i Evrope.

Prvi dan konferencije obilježiće ministarska debata i panel diskusije “Povezivanje turističkih destinacija kroz jačanje avio povezanosti – izazovi i šanse” i “Iza promjene – od destinacijskog marketinga do menadžmenta destinacijom”. Tokom sjutrašnjeg dana stručnjaci iz oblasti turizma raspravljaće o temama “Održivi i razvoj turizma lokalnih zajednica”, “Medicinski, wellness i spa turizam” i “Povezivanje destinacija kroz posebne turističke forme”.

“Organizacijom prvog međunarodnog događaja na ovu temu Vlada Crne Gore želi da da doprinos razvoju održivih, zelenih i modernih turističkih trendova i praksi i konferenciju pretvori u tradicionalnu manifestaciju koja bi zemlju pozicionirala na globalnoj mapi važnih dešavanja u turizmu”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *