Banka Engleske podigla kamatnu stopu 12. put zaredom

Dodajte komentar

Banka Engleske podigla je kamatne stope za četvrtinu procentnog poena – na 4,5 odsto. Odbor za monetarnu politiku Banke se većinom glasova odlučio za 12. uzastopno povećanje troškova pozajmljivanja, nastavljajući svoj najagresivniji ciklus povećanja kamatnih stopa u posljednjih 40 godina, odnosno od ranih 1980-tih, u pokušaju da ublaži inflaciju u Velikoj Britaniji koja je i dalje dvocifrena.

Kamatne stope u Velikoj Britaniji su na najvišem nivou od oktobra 2008. godine, kada je globalna ekonomija bila u zagrljaju globalne finansijske krize, podsjeća The Guardian.

Inflacija je prema posljednjim podacima zabilježila skromni pad na 10,1 odsto na godišnjem nivou, što čini Veliku Britaniju članicom grupe G7 najrazvijenijih ekonomija sa najvišom stopom inflacije.

Zvanični željeni cilj Banke Engleske za inflaciju je dva odsto.

Inflacija je podstaknuta rastom cijena hrane najbržim tempom od 1977. godine, a ekonomisti su upozorili da Britanija rizikuje da ostane na visokom nivou ove godine, što bi moglo da stvori ogromne probleme za premijera Rišija Sunaka, čiji je cilj da prepolovi inflaciju zaključno sa decembrom.

Povećanje kamatnih stopa Banke Engleske dolazi nakon što su američke Federalne rezerve prošle nedjelje podigle referentnu kamatnu stopu za četvrtinu poena, na raspon od 5,0 do 5,25 odsto, a Evropska centralna banka podigla svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu poena – na 3,25 odsto.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *