Austrija će zbog inflacije pooštriti pravila raspodjele dobiti

Dodajte komentar
Beč

Kako bi obuzdala visoku stopu inflacije, austrijska vlada najavljuje pooštravanje postojećih pravila u pogledu dodatnog poreza na dobit energetskih kompanija, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će izmjene tog zakona austrijski parlament usvojiti u junu, a zahvatiće i prehrambeni sektor.

Kako javlja dpa, Vlada će dodatno intervenisati u raspodjelu dobiti u energetskom sektoru ako kompanije dobrovoljno ne smanje cijene energije.

U prehrambenom sektoru, kojim u Austriji dominiraju lanci supermarketa Rewe, Aldi, Lidl i Spar, u skladu s najavljenim promjenama, kompanije će ubuduće takođe morati objavljivati troškove nabavke osnovnih životnih namirnica.

Prema riječima kancelara, korporacije su na račun povećanja cijena ostvarile “milijarde dolara profita na leđima ljudi i ekonomije”. Potvrđuje to i vicekancelar Werner Kogler iz redova stranke Zelenih. “Ne moramo više ovo trpjeti”, rekao je.

Prema procjeni evropskog statističkog zavoda Eurostat, međugodišnji rast cijena u Austriji u aprilu je iznosio 9,6 odsto, što je znatno iznad prosjeka EU od sedam odsto.

Opozicioni socijaldemokrati (SPÖ), međutim, kritični su prema vladinim planovima. Stranka za posljednja poskupljenja okrivljuje vladajuću koaliciju i upozorava na povećanje rizika od siromaštva.

Oni će u petak na izvanrednoj sjednici Sabora iznijeti nepovjerenje Vladi, a zatražiće i poništenje nedavno usvojenih poskupljenja najamnina te privremeno ukidanje poreza na dodatu vrijednost na osnovne životne namirnice.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *