Turska povećava plate u javnom sektoru za 45 posto

Dodajte komentar

Turska vlada povećava plate javnim radnicima za 45 posto, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan pet dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Ankete pokazuju da Erdogan vodi tijesnu utrku s glavnim opozicionim predsjedničkim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom.

Erdogan je najavio povećanje plata na sastanku u Ankari, na kojem se raspravljalo o ekonomskim i socijalnim pravima radnika u javnom sektoru.

“Povećavamo plate za 45 posto, uključujući udio socijalne pomoći”, rekao je Erdogan, navedeno je na internetskoj stranici Turske vlade. “Stoga podižemo najnižu platu u javnom sektoru na 15.000 turskih lira mjesečno (768 dolara).”

Ekonomija – ključno pitanje turskih izbora

Dodao je da će nastaviti raditi na povećanju plata i penzija državnih službenika.

Turska ekonomija ključno je pitanje uoči nedjeljnih izbora. Neuobičajena smanjenja kamatnih stopa koja je Erdogan naredio rezultirala su devalvacijom turske lire krajem 2021. godine i dovela inflaciju na 24-godišnji maksimum od 85,5 posto prošle godine.

Posrnula ekonomija zemlje, dodatno uzdrmana razornim zemljotresima u februaru, bila je veliki udarac Erdoganovoj predsjedničkoj kampanji.

Predsjednik, koji vodi Tursku posljednjih 20 godina, kampanju zasniva na obećanju nižih kamatnih stopa kao načinu rješavanja ekonomske krize. Također je obećao smanjiti inflaciju i potaći ekonomski rast.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *