Tehnika sustigla turizam po broju zaposlenih

Stručne, naučne i tehničke djelatnosti sustigle su turizam i ugostiteljstvo po broju zaposlenih, a IT sektor po prihodima, piše Večernji list.

U sjenci velikih firmi i djelatnosti kao što su turizam, građevina i trgovina, prema ukupnim poslovnim rezultatima odskače grupa firmi i preduzetnika koji se statistički vode kao stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Firme i preduzetnici klasifikovani u toj djelatnosti u aprilu su zapošljavali 107 hiljada radnika i imali gotovo isti broj zaposlenih kao moćni turizam i ugostiteljstvo. U toj branši registrovane su oko 22 hiljade uglavnom malih i mikropoduzeća, te isto toliko preduzetnika.

U godinu dana stručne, naučne i tehničke djelatnosti povećale su zaposlenost za sedam odsto, odnosno za 7.300 radnika, a u šest godina za čak 25 hiljada!

Na tržištu rada prodorniji su od njih bili samo u IT sektoru, gdje je zaposlenost porasla 50 odsto u šest godina, kao i za građevinu – 36 odsto. Stručne, naučne i tehničke djelatnosti danas imaju 30 odsto više radnika nego što su ih imali 2017. godine, odnosno skočili su s 82 na 107 hiljada zaposlenih.

Bankarstvo i finansijski sektor u isto vrijeme izgubili su deset odsto zaposlenih i danas zajedno broje 41 hiljadu zaposlenih, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Večernji list

Check Also

IRF će ponedeljak predstaviti projekat “Women on boards”

Investiciono-razvojni fond (IRF) će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u ponedeljak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.