Tehnika sustigla turizam po broju zaposlenih

Dodajte komentar

Stručne, naučne i tehničke djelatnosti sustigle su turizam i ugostiteljstvo po broju zaposlenih, a IT sektor po prihodima, piše Večernji list.

U sjenci velikih firmi i djelatnosti kao što su turizam, građevina i trgovina, prema ukupnim poslovnim rezultatima odskače grupa firmi i preduzetnika koji se statistički vode kao stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Firme i preduzetnici klasifikovani u toj djelatnosti u aprilu su zapošljavali 107 hiljada radnika i imali gotovo isti broj zaposlenih kao moćni turizam i ugostiteljstvo. U toj branši registrovane su oko 22 hiljade uglavnom malih i mikropoduzeća, te isto toliko preduzetnika.

U godinu dana stručne, naučne i tehničke djelatnosti povećale su zaposlenost za sedam odsto, odnosno za 7.300 radnika, a u šest godina za čak 25 hiljada!

Na tržištu rada prodorniji su od njih bili samo u IT sektoru, gdje je zaposlenost porasla 50 odsto u šest godina, kao i za građevinu – 36 odsto. Stručne, naučne i tehničke djelatnosti danas imaju 30 odsto više radnika nego što su ih imali 2017. godine, odnosno skočili su s 82 na 107 hiljada zaposlenih.

Bankarstvo i finansijski sektor u isto vrijeme izgubili su deset odsto zaposlenih i danas zajedno broje 41 hiljadu zaposlenih, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *