Sjeverna Makedonija izdaje narodnu obveznicu, prinos bi mogao preko 5%

Dodajte komentar

Hrvatsko iskustvo sa izdavanjem narodnih obveznica sve je zanimljivije zemljama u bliskom okruženju, a prva koja želi preslikati hrvatski model je Sjeverna Makedonija.

Predstavnike tamošnje i hrvatske finansijske industrije okupljene na Danima makedonskog tržišta kapitala, održanima sredinom prošle sedmice u Skoplju nemalo je iznenadila objava Dejana Nikolovskog, direktora upravljanja javnim dugom u Ministarstvu finansija koji je najavio izdanje narodne obveznice.

Ići će i “zelena” obveznica

“Biće namijenjena samo građanima, a plasirali bi je ovoga ljeta”, najavio je Nikolovski.

Predstavnici tamošnjeg finansijskog tržišta bili su, najblaže rečeno, ugodno iznenađeni ovom najavom. Posebno Makedonske berze kojoj bi dolazak većeg broja malih investitora u segmentu obvezničkog prometa mnogo značio za ukupni promet.

Osim izdavanja narodne obveznice, Nikolovski je najavio i skorašnje izdanje prve makedonske “zelene” obveznice. Makedonski finansijeri procjenjuju da bi građani koji se odluče na kupovinu narodnih obveznica mogli da očekuju godišnji prinos oko pet odsto.

Vlada u Skoplju svakako bi voljela da preslika hrvatsko iskustvo što se tiče troškova izdavanja i dostupnosti mjesta za upis obveznica. Što se tiče troškova, to najprije važi za plaćanje naknada bankama koje bi bile aranžeri. Makedonsku vladu zanima model gdje bi država isplatila naknadu za aranžiranje, a ne da je plaćaju građani.

Inače, što se tiče finansiranja države putem obveznica, Nikolovski je kazao kako je uprkos turbulentnim uslovima na tržištu, vlada uspjela da plasira euroobveznicu koja je privukla 2,5 puta veću potražnju 130 investitora, većinom iz SAD-a.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *