Koliko iznose kamatne stope u najvećim ekonomijama svijeta

Dodajte komentar

Kamatne stope igraju ključnu ulogu u ekonomiji jer podjednako utiču na potrošače, kompanije i  investitore.

One mogu imati značajne implikacije na pristup kreditima, upravljaju dugovima i kupovini robe kao što su automobili i kuće.

Ova grafika koristi podatke iz Infinity Asset Managementa da vizualizuje stvarne kamatne stope (ex ante) 40 velikih svetskih ekonomija, oduzimanjem projektovane inflacije u narednih 12 meseci od trenutnih nominalnih stopa.

Nominalne kamatne stope u odnosu na realne kamatne stope

Nominalne kamatne stope odnose se na stopu po kojoj se novac može pozajmiti ili pozajmiti po nominalnoj vrijednosti, bez uzimanja u obzir drugih faktora poput inflacije.

Realna kamatna stopa je nominalna kamatna stopa nakon uzimanja u obzir inflacije, koja odražava stvarne troškove zaduživanja ili pozajmljivanja. Realne kamatne stope mogu fluktuirati tokom vremena i na njih utiču različiti faktori kao što su inflacija, politika centralne banke i ekonomski rast. Oni takođe mogu uticati na ekonomski rast utičući na odluke o investicijama i potrošnji.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu ( MMF ), od sredine 1980-ih, realne kamatne stope u nekoliko naprednih ekonomija stalno su opadale.

Od marta 2023. Brazil ima najvišu realnu kamatnu stopu među 40 velikih ekonomija prikazanih u ovom skupu podataka.

U nastavku su podaci za Brazil s podacima četiri druge velike ekonomije s najvišim realnim stopama:

Uopšteno govoreći, zemlje sa visokim kamatnim stopama nude investitorima veće prinose na ulaganja, ali takođe nose veće rizike zbog nestabilnih ekonomija i političke nestabilnosti.

Ispod je pet zemalja s najnižim stvarnim stopama:

Hiperinflacija, kako se vidi u Argentini, može dovesti do anomalija u realnim i nominalnim stopama, uzrokujući probleme za širu ekonomiju i finansijski sistem zemlje. Kao što se može vidjeti iz gornje tabele, sa nominalnom kamatnom stopom od 78%, realne kamatne stope Argentine ostaju najniže na svijetu zbog zapanjujuće godišnje stope inflacije od preko 100%.

Povećana inflacija i stroža monetarna politika doveli su do brzog povećanja nominalnih kamatnih stopa u posljednje vrijeme u mnogim zemljama. Međutim, analiza MMF-a sugeriše da bi nedavna povećanja mogla biti privremena. Centralne banke u razvijenim ekonomijama vjerovatno će ublažiti monetarnu politiku i vratiti kamatne stope na nivoe prije pandemije kada se inflacija stavi pod kontrolu, navodi fond.

Izvor: Visualcapitalist.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *