Da li Americi prijeti tehnički bankrot?

Dodajte komentar

Bajden i lideri Kongresa nisu saglasni kako da se riješi budžetska kriza.

Predsjednik SAD Džozef Bajden i lideri Kongresa sastali su se na prvom direktnom sastanku organizovanom sa ciljem da se izbjegne nezapamćeni budžetski deficit američke administracije, ali nisu uspjeli da postignu saglasnost kako da se izbjegne budžetska kriza.

Predsjednik je u Ovalnoj sobi Bijele kuće poželio dobrodošlicu predsjedavajućem Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju, lideru demokrata u Predstavničkom domu Hakimu Džefrisu, lideru senatske većine Čaku Šameru i lideru manjine Miču Mekonelu.

U izvještaju AP se ističe da je njihov početni izazov bio da se dogovore o čemu se tačno razgovara tokom sastanka koji je trajao nešto više od jednog sata.

Američka administracija našla se pred rizikom da od 1. juna više neće biti u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze, što je izazvalo strepnju da bi u ekonomiji mogao da nastane haosa.

Republikanci su došli u Bijelu kuću u nadi da će se pregovori voditi o velikom smanjenju federalne potrošnje što bi omogućilo nova zaduživanja kojima bi administracija izbjegla nesloventnost i neispunjavanje svojih finansijskih obaveza.

Bajden je, s druge strane, pristupio pregovorima sa kongresnim liderima uz naglašeno protivljenje ideji da pregovori o budžetskom deficitu budu taoci kreditiranja i ponovo je istakao da je spreman da vodi razgovore o budžetu tek nakon što se otkloni prijetnja deficitom.

Neposredno prije početka sastanka sa kongresnim vrhom Bajden je dobacio novinarima: “Počinjemo sa razgovorima, riješićemo sve svjetske probleme”.

Prije početka sastanka u Bijeloj kući, i Mekarti i sekretar za štampu Bijele kuće Karin Žan-Pjer su nepopustljivo poručili da se neizvršavanje finansijskih obaveza kao posljedica budžetskog deficita može jednostavno spriječiti – ako druga strana prihvati da odustane od svojih zahtjeva.

Provalija između ovih suprotnih stavova podstiče neizvjesnost koja uznemiruje finansijska tržišta i prijeti da se pretvori u krizni talas koji se nadvija nad američkom ekonomijom.

Mekarti je danas rekao da je savezni sporazum o deficitu potreban do sljedeće nedjelje ako Vašington želi da od 1. juna izbjegne nesoventnost i rekao je da ne vidi razlog zašto obe strane ne bi mogle brzo da postignu dogovor oko predloga republikanaca o smanjenju potrošnje u zamjenu za podizanje granice zaduživanja.

“Mislim da to nije tako teška odluka”, rekao je Mekarti u razgovoru sa novinarima u američkom kongresu uoči sastanka sa predsjednikom Bajdenom.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel podržao je svog stranačkog kolegu i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mekartija i dozvolio mu da preuzme vođstvo u pregovorima u Bijeloj kući.

“Nema razloga da naša zemlja krene putem krize”, rekao je Mekonel.

Predsjednik Bajden insistira na tome da se o podizanju granice duga ne može pregovarati i zahtijeva da se ograničenja javne potrošnje razmatraju odvojeno, kao deo godišnjeg budžetskog procesa.

Republikanci u Predstavničkom domu nedavno su usvojili sveobuhvatan zakon o smanjenju javne potrošnje, što je bila uvodna ponuda u pregovorima sa predsednikom bajdenom.

Međutim, taj zakon nema šanse u Senatu koji kontrolišu demokrate, a i Bijela kuća je zapretila da će na njega staviti veto.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *