Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) sedam puta je podizala kamatne stope od jula u nastojanju da ohladi inflaciju, ali to vjerovatno nije kraj, nagovijestio je predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel).

„Još nismo dobili bitku protiv inflacije. Inflacija je usporila posljednjih mjeseci, ali je još uvjek prejaka“, izjavio je Nagel u utorak za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi DPA.

Početkom maja ECB je ponovo korigovala referentnu kamatnu stopu, iako je porast od 0,25 procentnih poena, na 3,75 odsto, bio manji od prethodnih šest puta.

„Mogao sam da zamislim povećanje od 0,5 pp, ali svejedno smo najavili još povećanja. Poruka mora biti jasna – još nismo gotovi, i kamatne stope treba da nastave sa rastom“, istakao je Nagel.

ECB nastoji da zadrži inflaciju na prosečnom nivou od najviše dva procenta godišnje. Stopa inflacije je, međutim, već mjesecima na znatno višoj vrijednosti.

U aprilu su potrošačke cijene u eurozoni porasle tačno sedam procenata. U Njemačkoj je, prema preliminarnim podacima, godišnja stopa iznosila 7,2 odsto.

„Inflacija će se značajno usporiti, ali vjerovatno ćemo morati pričekati do početka 2025. godine na održivu stopu ispod dva procenta u Njemačkoj“, procjenjuje Nagel, prenosi Biznis.rs.

Dodao je da kamatne stope u eurozoni moraju da porastu kako bi usporile inflaciju.

„Čak i kada budu dovoljno visoke za to, biće potrebno vrijeme dok inflacija ne postane održiva“, naglasio je bankar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *