Amazon planira otvaranje više skladišta širom Evrope

Dodajte komentar

Amazon planira da otvori nova skladišta i zaposli radnike širom Evrope i paralelno uključi u rad vještačku inteligenciju kako bi bio učinkovitiji, izjavio je čelnik sekotora za Sjevernu Ameriku i Evropu.

Od 2010. Amazon je u Evropu uložio 142 milijarde eura, a u proteklim godinama na ruku mu je išla pandemija koja je podstakla kupovinu putem interneta.

“Kompanija će u Evropi otvoriti više od 70 centara za dostavu”, izjavio je potpredsjednik globalnog poslovanja za Sjevernu Ameriku i Evropu Stefano Perego, odbivši da precizira tačan broj i lokacije novih skladišta, istakavši da će “slijediti potražnju”.

Proširenje mreže skladišta sastavni je dio Amazonove strategije poboljšanja učinkovitosti skraćivanjem ruta isporuke i automatizacijom centara za dostavu.

“Vještačka inteligencija je dobra stvar”, izjavio je Perego na Shoptalk konferenciji u Barseloni, uključivši se tako u žestoku raspravu o prednostima i manama nove tehnologije.

“Roboti podižu nivo bezbjednosti skladišta i smanjuju potrebu za radnicima čiji bi posao bilo premještanje teških predmeta, uz često ponavljanje istih radnji. To znači da mogu da se koncentrišu na zadatke koji zahtijevaju više vještine”, tumači čelnik Amazona.

“Mogućnost kolaborativne primjene vještačke inteligencije je ključni element naše strategije. Mislim da transformiše radna mjesta i nudi bolje poslove u skladištu i logistici, koji traže viši nivo kvalifikacija”, dodao je on.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *