Španska Acciona Energia u Hrvatskoj gradi najveću solarnu elektranu u regionu

Dodajte komentar
Ilustracija

Nakon dvije godine čekanja, kompaniji Acciona Energía će ovih dana biti izdato energetsko odobrenje za dosad najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj (i regionu), kapaciteta čak 150 megavata, koju planira da gradi na Miljevačkom platou u Šibensko-kninskoj županiji na državnom zemljištu.

U pitanju je SE Promina, što je investicija od oko 100 miliona eura, kako su ranije najavljivali iz te firme u vlasništvu španskog preduzimača u oblasti obnovljivih izvora energije, Acciona Energía. Ista kompanija uskoro u Dalmaciji kreće i s gradnjom dvije nove vjetroelektrane: Opor (27 megavata) i Boraja II (45 megavata), sa ukupno imati 16 vjetroturbina koje bi trebalo bi proizvode 203 gigavatsata električne energije godišnje, piše Jutarnji list.

Gradnja Solarne elektrane Promina trajaće godinu, a biće angažovano 200 radnika dnevno.

Šibensko-kninska županija pravi je “eldorado” za ambicije “energetskih ulagača” koji zadnjih godinu-dvije intenzivno i uporno obilaze gradove i opštine, najviše u Bukovici i Zagori, obećavajući kako će solarnim elektranama preporoditi cijeli taj decenijama zanemarivani kraj.

Nastave li se makar još neko vrijeme ovi trendovi, pasivni krajevi Dalmatinske zagore jednoga dana bi mogli biti potpuno ispražnjeni od ljudi, ali prekriveni velikim vjetroturbinama i poljima fotonaponskih panela s kojima će, kad im istekne rok trajanja, lokalne vlasti imati itekakvu glavobolju.

Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *