I dalje postoji opasnost od visoke inflacije u eurozoni

Inflacija u zoni eura i dalje ima „veliki zamah“, iako se usporava, kaže glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Philip Lane.

Rast potrošačkih cijena pao ispod dvocifrenog maksimuma, a osnovni pritisci su se u aprilu smanjili prvi put u posljednjih 10 mjeseci, što je omogućilo ECB prošle sedmice da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

“I dalje postoji veliki zamah inflacije, ali kasnije ove godine veliki njen dio bi trebalo da se preokrene – dijelom zbog prestanka djelovanja glavnih negativnih efekata, dijelom zbog monetarne politike”, rekao je Lane na panelu u Berlinu, prenio je Bloomberg.

Rekao je da “i dalje postoji zamah u prehrambenoj i baznoj inflaciji, koja za ovu godinu ide u suprotnom smjeru od pada inflacije u oblasti energetike”.

ECB je saopštila da i dalje vidi “značajne rizike rasta” inflacije, koji trenutno predviđaju postizanje cilja od dva odsto u drugoj polovini 2025. godine. Većina ekonomista predviđa još dva povećanja kamatne stope ECB od po četvrtine poena, u junu i julu.

Guverner holandske centralne banke Klaas Knot rekao je u nedjelju da se troškovi zaduživanja moraju ukinuti “sve dok se osnovna inflacija ne smanji”. Mnogi evropski donosioci monetarne politike dijele slične stavove.

Bloomberg Economics u svom izvještaju piše da bi se rast cijena u zoni eura mogao vratiti na ciljanih dva odsto bez previše pritiska na ekonomiju.

“Kako se bazna inflacija vraća na silaznu putanju, naša analiza pokazuje da će se povećanje plata umanjiti, ali da će takođe nestati i prilike sa kompanije ostvare ekstra profite”, piše u izvještaju.

Bloomberg

Check Also

Popa: “Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa podržala IRF-ov program razvoja liderki za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.