Fintech sektor nikada nije bio uzbudljiviji: Zero Trust, Blockchain i VR će obilježiti budućnost

Dodajte komentar

Zero Trust mrežna arhitektura, blockchain, cloud native platforme, virtualna realnost i vještačka inteligencija samo su neke od najnovijih tehnologija koje bi u sljedećih pet do sedam godina trebalo da promijenenačine plaćanja.

Barem tako smatraju inovatori Mastercardovog tehnološkog centra u Dablinu koji su prošle sedmice pokazali kako će jednog dana izgledati online kupovina, kako fintech pomaže kupcima, ali i firmama, te su održali kratka predavanja o tome kako oni vide budućnost plaćanja.

“Do 2030. godine, 80 odsto finansijskih firmi moraće da stavi ključ u bravu ako ne prihvate promjene koje dolaze s novom tehnologijom”, podatak je kojim je započela jednodnevna konferencija.

Stvaranje digitalnog novca, pružanje iskustva uz proizvod i održivost budućnost su ekonomije, rekao je direktor za inovacije Mastercarda Ken Moore. Objašnjavajući stvaranje digitalnog novca, Moore je izjavio da će doći do tokenizacije svijeta, usvajanja sveobuhvatnih digitalnih novčanika koji će spojiti sve oblike imovine koje pojedinac posjeduje na jednom mjestu, te će se kroz spajanje tehnologija pomjeriti granice koje sada postoje pa će pojedinac moći svojim finansijama da pristupi bilo kada i bilo gdje – bilo da se radi o plaćanju karte u tramvaju, kafe u kafiću ili odjeće u trgovinama.

Ipak, fizičke trgovine mogle bi jednog dana i nestati, jer inovatori trenutno rade na aplikaciji koja će omogućiti VR kupovinu. Riječ je o aplikaciji koja bi jednog dana mogla da spoji sve potrebe domaćinstva na jednom mjestu, pa bi njeni korisnici mogli da kupuju bez muke s obzirom da se, prema testnoj verziji, u aplikaciji nalazi korisnikov avatar koji “isprobava” željenu odjeću, prati potrošnju i pokazuje koliki karbonski otisak određena kupovina ostavlja.

Vještačka inteligencija suzbija prevare

Osim VR aplikacije, na edukativnoj i zanimljivoj konferenciji demonstrirana je i aplikacija “Tap On Phone” koja firmama omogućava da putem mobilnog, zahvaljujući NFC tehnologiji, prihvate plaćanja s bilo koje beskontaktne kartice ili digitalnog novčanika.

“Ono što danas radimo definisaće našu sjutrašnjicu. Nikada nije bilo uzbudljivije raditi u tehnološkom sektoru jer sve nove tehnologije stvaraju prilike, ali imaju i svoje prijetnje pa moramo biti oprezni”, poručio je Ed McLaughlin, Mastercardov direktor za tehnologiju, koji je naglasio da sve počinje s povjerenjem pa su posvećeni suzbijanju bilo kakvih prevara koristeći upravo vještačku inteligenciju.

Iako niko ne može da definiše što će se tačno dogoditi u budućnosti, hoćemo li se u potpunosti odreži tradicionalnih načina plaćanja i okrenuti samo digitalnim novčanicima, Moore je, na pitanje novinara, rekao da je trenutno najvažnije ljudima dati izbor.

“Neko želi da koristi BNPL uslugu, neko kriptovalute, a neko klasična plaćanja. Najvažnije je korisnicima pružiti sve, a oni mogu da odluče koje usluge žele, a koje ne”, objasnio je Moore.

Vrlo važna tema u savremenom tech hubu bila je i finansijska pismenost, odnosno njezin nedostatak. Kako nekoga naučiti da trči, ako još ne zna ni da hoda, odnosno kako nekome omogućiti najnovije inovacije finansijske tehnologije, ako o finansijama zna veoma malo?

Predstavnici kartične kompanije zbog ovog su problema naglasili važnost edukacija. Svi oni, tvrde, volontiraju i daju svoje vrijeme kako bi organizirali različite oblike edukacija o finansijskoj pismenosti i pismenosti uopšte, ali radi se o globalnom problemu koji ne može nestati preko noći.

Lider

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *