Buffett pozvao je čelnike bankrotiranih banaka na odgovornost

Dodajte komentar

Jedan od najvećih svjetskih investitora Warren Buffett rekao je da bi, da američke vlasti nisu odlučile da osiguraju sve depozite banke Silicijumske doline, koja je bankrotirala u martu, mogla doći do finansijske katastrofe. Napomenuo je i da, po njegovom mišljenju, treba kazniti menadžment banke u stečaju. On je to najavio na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya.

Kao što je objasnio, gubitak depozita štediša banke Silicijumske doline doveo bi do masovnog odliva depozita iz svih američkih banaka. On je takođe dodao da se problemi u američkom bankarskom sektoru mogu nastaviti. Istovremeno, po njegovom mišljenju, štediše banaka ne bi trebalo da brinu.

Buffett je rekao da zaključke treba izvući iz situacije sa bankom Silicijumske doline. “Mora postojati kazna za ljude koji rade loše”, rekao je on (citira RBC).

On je dan ranije govorio i o propasti First Republic banke. Banka je izdala velike neosigurane hipoteke po fiksnim niskim stopama, koje su prijavljene. “Niko nije obraćao pažnju na to dok nije pukoo”, rekao je Buffett.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *