Vrijeme radi za obveznice, tržišta novca u drugom planu

Dodajte komentar

Obveznice bi mogle da donesu dobre prinose ako se tržišta dionica koriguju, za razliku od prošle godine. Analitičari očekuju da će se ponovno uspostaviti tradicionalna negativna korelacija između kretanja dionica i obveznica.

Portfelj 60-40 ponovno je atraktivan u ovom svjetlu. Tržišta novca su, međutim, postala vrlo zanimljiva, suočena s naglim povećanjem kamatnih stopa. Omogućuju pristup nerizičnim trezorskim zapisima, koji, međutim, nude znatno veće prinose od onih koje štediše ostvaruju na depozite.

Ukratko, insistiranje na depozitima u ovim vremenima je besmisleno, jer sigurne državne obveznice barem djelimično pokrivaju inflaciju.

“Od 1979. ulaganja u fiksni prihod nadmašuju gotovinske pozicije za tri postotna boda u svakom trogodišnjem razdoblju (u prosjeku) u 90 odsto slučajeva. Iako se ulagači prošlih godine sjećaju po lošim stvarima (kada su padovi cijena obveznica bili rekordno visoki), vrijeme je da pređete s gotovine na ulaganja s fiksnim prihodom”, preporuka je najvećeg obvezničkog fonda Pimco.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *