Prvi globalni rast cijena hrane u ovoj godini

Dodajte komentar

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su cijene hrane u svijetu u aprilu porasle prvi put od početka godine.

FAO indeks cijena je u aprilu dostigao 127,2 poena, što predstavlja povećanje u odnosu na martovskih 126,5 poena, prenosi Rojters.

Porasle su cijene mesa, pirinča i šećera, a pad cijena žitarica, mlijeka i biljnog ulja nije bio dovoljan da spriječi rast cjelokupnog indeksa, saopštio je FAO.

„Pošto se privrede oporavljaju, potražnja za hranom će rasti, što će se negativno odraziti na njenu cijenu“, rekao je glavni ekonomista agencije FAO Maksimo Torero.

FAO je rekao da je rast indeksa cena, između ostalog, odraz sumornih prognoza vezanih za proizvodnju hrane u Indiji i Kini.

Torero je istakao da je rast cijena hrane „veoma zabrinjavajući“ i naglasio važnost produženja Sporazuma o žitaricama koji predviđa izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Svjetske cijene hrane su bile najveće u martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podsjeća britanska agencija.

Bizlife

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *