INFOGRAFIKA: Realne kamatne stope kredita najvećih ekonomija

Dodajte komentar

Kamatne stope igraju ključnu ulogu u ekonomiji, jer podjednako utiču na potrošače, preduzeća i investitore. One mogu značajno uticati na sposobnost stanovništva da pozajme sredstva, upravljaju dugovima i kupuju skuplju robu, kao što su automobili i nekretnine.

Ovaj grafik koristi podatke iz Infinity Asset Managementa da vizualizuje realne kamatne stope ex ante (“prije događaja”, na osnovu projektovanih stopa inflacije) 40 velikih svjetskih ekonomija, tako što su trenutne nominalne kamatne stope umanjene za projektovanu inflaciju u narednih 12 mjeseci.

Odnos nominalnih i realnih kamatnih stopa

Nominalne kamatne stope pokazuju po kojoj kamatnoj stopi se novac može pozajmiti, bez uzimanja u obzir drugih faktora poput inflacije.

S druge strane, realna kamatna stopa predstavlja nominalnu kamatnu stopu kada se uzme u obzir inflacija, koja odražava stvarne troškove zaduživanja ili pozajmljivanja. Realne kamatne stope mogu se vremenom mijenjati i na njih utiču različiti faktori, kao što su inflacija, politika centralne banke i ekonomski rast. One takođe mogu uticati na ekonomski rast kroz uticaj na odluke o investicijama i potrošnji.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), od sredine 1980-tih, realne kamatne stope u nekoliko razvijenih ekonomija bile su u stalnom padu.

 

historical declining rates

Od marta 2023. Brazil ima najvišu realnu kamatnu stopu među 40 velikih ekonomija prikazanih na ovoj listi.

U nastavku su uporedni podaci Brazilu pet velikih ekonomija s najvišim realnim stopama:

Nominalna kamata Realna kamata
Brazil 13,75% 6,94%
Meksiko 11,00% 6.,05%
Čile 11,25% 4,92%
Filipini 6,00% 2,62%
Indonezija 5,75% 2,45%

Uopšteno govoreći, zemlje sa visokim kamatnim stopama nude investitorima veće prinose na njihova ulaganja, ali nose i veće rizike zbog nestabilnih ekonomija i političke situacije.

U nastavku je pet zemalja s najnižim realnim kamatnim stopama:

Nominale kamate Realne kamate
Argentina 78,00% -19,61%
Holandija 3,50% -7,42%
Češka Republika 7,00% -7,17%
Poljska 6,75% -6,68%
Belgija 3,50% -6,42%

Hiperinflacija, kao što je to slučaj u Argentini, može dovesti do anomalija u realnim i nominalnim stopama, uzrokujući probleme za širu ekonomiju i finansijski sistem zemlje. Ova zemlja i pored nominalne kamatne stope od 78%, ima realnu kamatnu stopu najnižu na planeti zbog izuzetno velike godišnje stope inflacije od preko 100%.

Izgledi kamatnih stopa

Povećana inflacija i stroža monetarna politika u mnogim zemljama su doveli do brzog povećanja nominalnih kamatnih stopa u posljednje vrijeme.

Međutim, analiza MMF-a sugeriše da bi nedavna povećanja mogla biti samo privremena.

Centralne banke u razvijenim ekonomijama vjerovatno će ublažiti monetarnu politiku i vratiti kamatne stope na nivoe prije pandemije kada se inflacija stavi pod kontrolu, navodi fond.

VisualCapitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *