ECB podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je odlučila ponovno podići ključne kamatne stope, za 0,25 postotnih bodova, s obzirom na kontinuirano snažne inflacijske pritiske.

Kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja tako će od 10. maja iznositi 3,75 odsto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,25 odsto. Za prekonoćne kredite kamatna stopa iznosiće ubuduće četiri odsto.

Inflacija će ostati previše visoka u predugom vremenskom periodu, ponovio je ECB, obrazlažući ponovno podizanje kamatnih stopa.

U skladu s očekivanjima, to je sedmi put zaredom da je centralna banka eurozone podigla ključne kamatne stope za 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro.

Od jula prošle godine, kada je započeo ciklus njihova podizanja, kamatne stope tako su povećane za ukupno 3,75 postotnih bodova s ciljem zauzdavanja visoke inflacije. Pri određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja zaoštravanja Upravno odbor nastaviće da primjenjuje pristup koji se zasniva na podacima, stoji u saopštenju ECB-a.

Naime, odluke o kamatnim stopama i dalje će se zasnivati na procjeni inflacijskih izgleda s obzirom na najnovije ekonomske i finansijske podatke, dinamiku osnovne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.

Kako nadalje stoji u saopštenju, portfelj programa kupovine vrednosnih papira (APP) smanjuje se umjerenom i predvidivom dinamikom jer eurozone ne reinvestira u cijelosti glavnice dospjelih vrednosnih papira. Riječ je o prosječnim mjesečnim smanjenjima u iznosu od 15 milijardi eura do kraja juna 2023. godine. Upravni odbor očekuje da u razdoblju od jula 2023. više neće sprovoditi reinvestiranje u sklopu APPa, stoji u saopštenju ECB-a.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *