Apple ostvario bolje rezultate od plana zbog izuzetne prodaje iPhone modela

Dodajte komentar

Kompanija Apple objavila je podatke o zaradi u svom drugom fiskalnom kvartalu. Finansijski rezultati generalno su nadmašili ranija očekivanja analitičara, vođeni snažnom prodajom iPhone modela.

Međutim, ukupni prihodi Apple-a pali su drugi kvartal zaredom. Akcije tehnološkog giganta porasle su za skoro dva odsto u produženom trgovanju sinoć po zatvaranju berze i nastavile su da rastu kada je Apple dao podatke o prognozama za tekući kvartal do nivoa od 169,62 dolara po komadu.

Od podataka koji se posebno izdvajaju, zarada po akciji iznosila je 1,52 dolara (u poređenju sa prognoziranih 1,43 dolara), a ukupni prihodi dosegli su 94,84 milijarde dolara (naspram očekivanih 92,96 milijardi, ali u padu u odnosu na prethodno tromjesečje).

Apple je prijavio 24,16 milijardi dolara neto dobiti tokom kvartala u poređenju sa 25,01 milijardi dolara u prethodnom periodu, dok su ukupni prihodi pali za tri odsto u odnosu na 97,28 milijardi dolara iz prvog fiskalnog kvartala.

Prihodi od prodaje iPhone bili su glavni generatori dobiti sa 51,3 milijarde dolara, i to u situaciji kada je globalno tržište mobilnih telefona doživjelo pad od čak 15 odsto.

Analitičari takođe uočavaju da prodaja Mac računara nastavlja blagi pad, sa rezultatom 7,17 milijardi dolara, dok s druge strane prihodi od usluga nastavljaju da rastu, te sa ostvarenih 20,91 milijardi dolara podstiču dalji optimizam ulagača, prenio je CNBC.

Direktor finansija Apple-a Luka Maestri rekao je da kompanija očekuje da će ukupni prihodi i u tekućem kvartalu opasti za oko tri odsto.

“Očekujemo da će naš junski kvartalni učinak u odnosu na isti period prethodne godine biti sličan, pod pretpostavkom da se makroekonomski izgledi ne pogoršaju u odnosu na ono što danas predviđamo za tekući kvartal“, rekao je Mestri u razgovoru sa analitičarima.

On je dodao da se kompanija suočava sa makroekonomskim izazovima u digitalnom oglašavanju i mobilnim igrama, što je dio Apple-ovog poslovanja sa uslugama.

Kompanija je donijela odluku da se dividenda poveća za četiri odsto, na 24 centi po akciji.

Biznis.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *