U Budvi i Kotoru zakup jednosobnog stana 1.500, u Podgorici 450 eura

Dodajte komentar
Foto: Podgorica.me

Izdavanje stanova od početka rata u Ukrajini poskupilo je u Podgorici 60 odsto, a na Primorju duplo, tako da je sada renta za jednosoban stan u Kotoru i Tivtu do 1.500, dok je prosječna u Podgorici 450 eura. U ponudi, kako su kazali sagovornici Pobjede, manjih stanova skoro da i nema.

Analiza

Kako je Pobjedi kazao ekonomski analitičar Darko Đikanović, bum tržišta nekretnina u 2022. godini je imao ogroman uticaj na izdavanje stanova gdje su rente porasle 50 do 60 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

“U Podgorici, trenutna prosječna renta jednosobnih stanova iznosi 450 eura, dok je u 2021. iznosila 300 eura”, ističe Đikanović i objašnjava da je to posljedica

dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa što pokazuje da je ovaj tržišni segment pod velikim uticajem globalnih faktora.

“Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim podstanarima, koji opet teško nalaze novi stan po pristojnoj cijeni”, navodi Đikanović.

Vlasnik ,,Multitask nekretnina“ Stefan Mišković potvrdio je analize, ali i naveo da se posljednjih mjeseci “smiruje situacija”.

“Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cijene u određenim djelovima grada krenule ka dolje, pa do kraja godine očekujemo pad cijene rente. Najviše se traže stanovi u Siti kvartu, Central pointu, Master kvartu, Preko Morače, mada je velika tražnja za sve djelove grada. Jednosoban stan i garsonjeru ne možete naći ispod 300 eura, a najniža stanarina je 250 eura u starogradnji”, tvrdi Mišković.

Interesovanje

Naveo je i da počinje jenjavati tražnja Rusa i Ukrajinaca.

“Najtraženije su garsonjere i jednosobni, mada su i dvosobni u zadnje vrijeme na tražnji. Minimalni period zakupa je godinu dana. Što se tiče Primorja, tražnje ima, ali ponuda nije velika ponuda, a cijene su baš visoke. U Kotoru i Tivtu jednosobni se izdaju od 800 do 1.500, a garsonjere do 700 eura”, kazao je Mišković.

U ,,AS nekretninama“ su kazali da se slabije bave izdavanjem, a najamnina stanova u ponudi je skočila za 50 odsto.

“Zakupnine su prevelike za naš standard, a tek sporadične tražnje ima od Ukrajinaca i Rusa”, kazali su iz ove agencije.

Vlasnik ,,Kamin nekretnina“ Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cijene.

“Stanari koji su plaćali 350 eura kiriju sada dobijaju otkaze da bi izdavali Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 eura. Još se nijesu smjestili ni svi Ukrajinci, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko mjeseci, jer se valjda nadaju skorom prekidu rata. U posljednje vrijeme dosta Turaka otvara firme i oni takođe traže stanove. Na tržištu nekretnina se trenutno dešavaju nelogične stvari”, smatra Ranković.

“Trenutno su se cijene stabilizovale i po mojoj procjeni neće više rasti, a i đe će više”, kaže u čudu Ranković.

Navodi da se pojavilo dosta nelegalnih izdavalaca i prodavaca nekretnina koji čekaju u tri sata ujutro kupce i pogađaju velike poslove, a ne plaćaju porez.

“Mnogo ljudi trenutno radi na divlje. Sve je poskupilo. Za mene je ovo potpuno nelogično i mislim da ne može dugo da traje”, zaključuje Ranković.

Pobjeda

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *