Damjanović: Do boljih zarada možemo i bez opsenarstva i populizma

Dodajte komentar

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović kaže da u državnoj kasi ima dovoljno novca da možemo da obezbijede sve obaveze koje su preuzeli kroz budžet za tekuću godinu, a da se do većeg standarda građana “može doći i bez opsenarstva i populizma bivšeg ministra finansija Milojka Spajića”.

“Sve ono što je servis države prema građanima i privredi redovno se izvršava, a izmirujemo i zaostale obaveze, koje nisu male, a koje sam zatekao kada sam došao na mjesto ministra finansija rekao je Damjanoviću emisiji “Tri pitanja za… veb TV portala “Dan.

Odgovarajući na kritike predsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, Damjanović kaže da one nisu utemeljene i da se radi o političkim i politikantskim frazama, naročito kada su u pitanju najave bankrota države.

“Moj prethodnik je, od trenutka kada je od eksperta postao političar, preuzeo retoriku dnevne politike i ja razumijem da često daje izjave za njegove političke potrebe. Međutim, te izjave su i politikantske jer su veoma neodgovorne, s obzirom na to da dolaze od bivšeg ministra finansija koji mora voditi računa šta kaže. Ne samo ja, već i izabrani predsjednik države Jakov Milatović, koji je veoma odgovoran čovjek, i mnogi drugi tvrde da Crnoj Gori ne prijeti bankrot. Naprotiv. U periodu od kada jaobavljam ovu funkciju, akouporedimo period januar”april, u odnosu na prošlu godinu kada je ministar bio Spajić, kasa je punija za preko 200 miliona eura ili 35 odsto je veći prihod”, naglašava Damjanović.

On ističe da ovi podaci govore da se zahvaljujući fiskalnoj disciplini i određenim mjerama koje je crnogorska Vlada preduzela, kasa puni kako je bilo i planirano, pa čak i 10 odsto više.

“Kao što sam rekao, ispunjavamo sve obaveze. Samo u maju i junu treba da otplatimo oko 80 miliona eura dospjelih obaveza za dugove koje je neko drugi uzeo. U ova četiri mjeseca smo imali samo jedno zaduženje od 100 miliona eura, upravo da bismo pokrili ove dugove. Parlament je odobrio 600 miliona zaduženja, što je manje od 750 koje je prethodna vlada imala i iskazao sam u vjerenje da ukol iko se neki parametri nastave ovako, ako bude dobra turistička sezona, a nadamo se da hoće, da ćemo proći sa mnogo nižim stepenom zaduženja. To će biti ubjedljivo najmanja d inamika zaduženja u posljednjih desetak godina”, naglašava ministar finansija u emisiji portala “Dan.

Govoreći o najavama novog programa “Evropa sad 2, Damjanović navodi da se populizmom ne može daleko stići, da treba raditi na razvoju crnogorskih finansija i da rezultati neće izostati.

“Veoma je kratak put od eksperta do popul iste a još je kraći put od baratanja činjenicama do baratanja opsenarstvom i ko zna čime još. U Crnoj Gori je bruto plata 970 eura, veoma blizu 1.000. Plata bez poreza i doprinosa je 780 eura. Ako uporedite sadašnji i period kada je moj prethodnik bio na funkciji, mart 2022. sa martom 2023, plate su povećane deset procenata. Dakle, može se bez opsenarstva i populizma, bez jakihriječi, raditi ovaj posao odgovorno i revnosno i stvarati usl ovi da se postepeno poveća životni standard većini građana naše države. Sa onim što imamo raspolažemo vrlo odgovorno, stvaramo uslove da kroz rast bruto domaćeg proizvoda, koji je na rekordnom nivou od 5,8 milijardi u ovom trenutku, svi parametri buduu porastu, osim deficita koji će biti u padu. Planirali smo poreske prihode ali će oni, svakako, biti veći nego što je plan, što nam govori da ćemo imati jednu stabilnu finansijsku godinu”, zaključuje ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Posebna pažnja na standard penzionera

“Imamo potrebu da i penzije držimo u jednom nivou koji, kako sam i obećao, ne može biti manji do kraja godine od 60 odsto minimalne penzije u minimalnoj zaradi ili prosječne penzije u prosječnoj zaradi. To znači da ćemo korigovati sva moguća usklađivanja penzija, ako sadašnja formula za obračun penzija ne da dovoljno povećanje. U prvom planu su penzioneri koji su bili pogođeni nekim prethodnim mjerama koje su donošene od strane bivše administracije. To je najugroženija kategorija i o njima moramo posebno da vodimo računa”, kaže Damjanović.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *