Azijska tržišta: Kineska industrijska proizvodnja spustila raspoloženje

Azijski indeksi imali su u četvrtak mješovite pokazatelje nakon što je američka centralna banka povisila stope za 25 baznih bodova kao što se i očekivalo, dovodeći raspon stopa saveznih fondova na 5%-5,25% — najviši nivo od avgusta 2007.

Fed je u svojoj izjavi nakon sastanka nagovijestio moguću pauzu za naredna poskupljenja. Izostavljena je rečenica prisutna u prethodnoj izjavi koja kaže da “Odbor predviđa da bi neko dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno” za Fed kako bi postigao svoj cilj inflacije od 2%.

U međuvremenu su na kineskim tržištima dionice pale nakon povratka s Praznika rada.

Shenzhen Component skliznuo je 0,8%, a Shanghai Composite popeo se 0,41% jer je kineska industrijska aktivnost kontrakovana po prvi put u tri mjeseca, pokazali su indeksi menadžera nabavke Caixin China od 49,5.

Hongkonški Hang Seng indeks ojačao je 1,07%, a Hang Seng Tech indeks porastao je 0,78%.

U Australiji je S&P/ASX 200 pao za 0,16%, jer se trgovinski suficit zemlje u martu povećao na 15,27 milijardi australijskih dolara.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,16%, dok je Kosdaq neznatno porastao. Japanska tržišta zatvorena su zbog praznika.

Tokom noći u SAD-u sva tri glavna indeksa su pala nakon odluke Feda, produživši njihov gubitnički niz na tri dana. Dow Jones Industrial Average skliznuo je 0,80%, a S&P 500 pao je 0,70%. Nasdaq Composite zabilježio je najmanji gubitak, smanjivši se za 0,46%.

SEEbiz

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.