Ajay Banga novi predsjednik Svjetske banke

Dodajte komentar

Ajay Banga, kandidat SAD-a, izabran je za novog predsjednika Svjetske banke, potvrdila je ta institucija. On je bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje.

Ajay Banga je Amerikanac indijskog porijekla, a nominovao ga je američki predsjednik Joe Biden.

Zamijeniće Davida Malpassa, takođe Amerikanca, koji je ranije služio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trebalo bi da preuzme dužnost 1. juna, navedeno je iz Svjetske banke, javlja AFP.

Novoizabrani predsjednik je više puta rekao da će prioritet biti finansiranje borbe protiv klimatskih promjena i reforma Svjetske banke.

Biden: Biće “transformativni vođa”

Biden je čestitao Bangi na “velikom izboru” da vodi Svjetsku banku, koju je opisao kao “jednu od ključnih institucija u smanjenju siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta”.

“Ajay Banga biće transformativni vođa, koji će donijeti stručnost, iskustvo i inovaciju na mjesto predsjednika Svjetske banke. On će pomoći u upravljanju institucijom dok se razvija i širi, kako bi odgovorila na globalne izazove koji direktno utječu na njenu osnovnu misiju smanjenja siromaštva – uključujući klimatske promjene”, rekao je Biden.

Od završetka Drugog svjetskog rata Amerikanac vodi Svjetsku banku, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je Evropljanin.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *