Kineska Midea kupuje švedski Electrolux?

Dodajte komentar

Kineski proizvođač aparata za domaćinstvo Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda Electrolux uprkos potencijalnom protivljenju politike, što je podstaklo skok cijene dionice Electroluxa na evropskim berzama za više od šest odsto.

Midea je uspostavila preliminarni kontakt proteklih sedmica s predstavnicima te švedske kompanije u vezi mogućeg preuzimanja, rekli su Bloombergu izvori upoznati s time. Electrolux zasad nije prihvatio prijedlog, dodali su.

Kineska kompanija je već neko vrijeme zainteresirana za Elextrolux i željela bi isključivo prijateljski dogovor. I ostali azijski proizvođači uređaja za domaćinstvo, uključujući južnokorejski Samsung Electronics, takođe razmatraju tu švedsku kompaniju.

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošle sedmice iznosila je 4,3 milijarde dolara, a Midee oko 58 milijardi dolara.

Eventualni dogovor o preuzimanju testiraće sposobnost neke kineske kompanije da realizuje instranu akviziciju u jeku rastućeg protekcionizma u Evropi i SAD-u, uprkos tome što se mašine za posuđe i frižideri ne bi nužno smatrali nacionalnim bezbjednosnim rizikom.

Midea bi kupovinom Electroluxa samo pridonijela svojoj listi stranih akvizicija. Ta kineska kompanija sa sjedištem u Foshanu u provinciji Guandong, kupila je 2016. godine kontrolni paket u sektoru aparata za domaćinstvo japanske Toshibe, a godinu dana kasnije i njemačkog proizvođača robota Kuka, što je izazvalo zabrinutost u njemačkoj vladi.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *