Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Francuske na AA-

Dodajte komentar

Agencija Fitch Ratings smanjila je za jedan nivo kreditni rejting Francuske, na AA-, pozivajući se na nedavne društvene tenzije koje će, kako je navela, uticati na kapacitet zemlje da smanji deficit i dug.

„Politička blokada i socijalni pokreti (ponekad nasilni) predstavljaju rizik za program reformi (predsjednika Emanuela) Makrona i mogli bi da stvore pritiske u prilog više ekspanzionističke budžetske politike i poništavanja ranijih reformi“, navela je rejting agencija u saopštenju, prenijela je Beta.

Vlada je usvojila spornu reformu penzija zaobilazeći glasanje u parlamentu što je dovelo do osjetnog jačanja protivljenja u društvu.

„Ta odluka dovela je do demonstracija i štrajkova u cijeloj zemlji i vjerovatno će ojačati radikalne snage i snage protiv establišmenta“, navela je agencija koja je do sada za Francusku imala rejting AA sa negativnim izgledima, odnosno sa rizikom na smanjenje rejtinga.

Novi rejting AA- je sa stabilnim izgledima.

Fitch je prva od tri glavne rejting agencija koja je smanjila ocjenu Francuske od usvajanja penzione reforme.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer izrazio je žaljenje zbog „pesimističke ocjene“ agencije Fitch ukazujući da ona potcjenjuje posljedice reformi, posebno reformi penzija.

Le Mer je rekao u subotu za France press da će Francuska nastaviti da sprovodi „strukturne reforme“.

„U stanju smo da sprovedemo strukturne reforme za zemlju i nastavićemo da ih sprovodimo“, rekao je Le Mer navodeći reformu osiguranja za slučaj nezaposlenosti i reformu penzija, prenosi Biznis.rs.

Francuski javni dug je dostigao 4,7 odsto 2022. godine, a ove godine se očekuje da će malo porasti na 4,9 odsto prije nego što počne postepeno da pada 2024. godine, predviđa francuska vlada u svom programu javne stabilnosti. Taj program se oslanja na vraćanje na evropske budžetske okvire u 2027. godini.

Fitch očekuje da će Francuska ove godine imati deficit od pet odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *