FED priznao da nije adekvatno reagovao u nadzoru poslovanja Banke Silicijumske doline

Dodajte komentar

Američke Federalne rezerve saopštile su danas da nisu reagovale sa “dovoljnom snagom i hitnošću” u nadzoru poslovanja Banke Silicijumske doline, koja je prošlog mjeseca propala u najvećem bankarskom fijasku još od 2008. godine i izazvala globalnu zabrinutost o stanju u bankarskoj industriji.

Zaključak analize američkih Federalonig rezervi objavljen je u trenutku kada je još jedna američka kreditna banka, First Republik i dalje u ozbiljnim poteškoćama, prenosi Bi-Bi-Si.

Američka regulatorna tela navodno rade na potencijalnom spasavanju ove 14. po veličini američke banke.

Potpredsjednik za nadzor Federalnih rezervi Majkl Bar, koji je vodio reviziju, rekao je da bi američka centralna banka trebalo da pooštri svoja pravila i primijeni iskustvo stečeno od propasti Banke Silicijumske doline.

Odbor Federalnih rezervi objavio je rezultate revizije nadzora i regulacije banke Silicijumske doline javlja miragenew.

Pregled je ukazao na četiri ključna razloga kolapsa, koji se dogodio prošli mjesec:

– Upravni odbor i menadžment banke Silicijumske doline nisu uspjeli da upravljaju svojim rizicima;

– Supervizori Federalnih rezervi nisu u potpunosti shvatili stepen ranjivosti jer je banka Silicijumske doline rasla po veličini i složenosti;

– Kada su supervizori identifikovali ranjivosti, nisu preduzeli dovoljno koraka da obezbijede da je banka Silicijumske doline riješila te probleme dovoljno brzo i

– Prilagođeni pristup Odbora kao odgovor na Zakon o ekonomskom rastu, regulatornoj pomoći i zaštiti potrošača i promjena u stavu politike nadzora ometali su delotovaran nadzor smanjenjem standarda, povećanjem složenosti i promovisanjem manje asertivnog nadzornog pristupa.

(Tanjug/Telegraf biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *